Publicitat
Ciutat

Sabadell, referent en biomedicina

Una ciutat es defineix pel que fa, i actualment Sabadell s’està fent un lloc en el mapa com a referent en biomedicina, que engloba el coneixement i la investigació, i ciutat universitària, igual que ho són Girona, Lleida i Vic a escales diferents. L’acreditació de l’Institut d’Investigació i Innovació Parc Taulí (I3PT) com a centre CERCA, l’ampliació de l’Institut a les Naus Bosser i la predisposició de l’Ajuntament, la UAB i el mateix hospital a oferir un nou grau d’Infermeria a l’Artèxtil són els principals projectes que volen rellançar la ciutat des d’un lloc estratègic com és la Gran Via.

La investigadora Neus Gómez, al laboratori de l’Institut d’Investigació i Innovació del Parc Taulí / VICTÒRIA ROVIRA

L’última fita que s’ha assolit cap a aquesta direcció es va fer el dimecres passat al matí. El patronat de la Institució CERCA va aprovar l’accés de l’I3PT en aquest organisme de la Generalitat que distingeix els centres de recerca d’excel·lència en diferents àmbits de tot Catalunya. Accedir-hi no ha estat fàcil i el Taulí ho ha aconseguit al segon intent, després d’un primer el 2017 en què se li van posar deures, com explica el director de l’Institut, Lluís Blanch, que consistien a ampliar la presència en projectes europeus i la producció científica.

La segona avaluació es va fer el 27 de gener d’enguany al mateix Institut i com sempre en aquests casos va anar a càrrec d’un comitè científic internacional independent de CERCA. Lluís Blanch destaca que “ens van felicitar pel grau de compliment de les millores que vam fer. Respecte al 2017, hem augmentat la producció científica un 50%”. Així, qui també és el director de Recerca i Innovació de l’hospital explica que afronten el repte “amb molta satisfacció, il·lusió i amb moltes ganes de fer-ho bé”. Superat aquest esglaó, Blanch ja mira el proper objectiu amb la intenció d’assolir-lo en els propers dos anys: l’I3PT vol ser un institut d’investigació associat a l’Instituto de Salud Carlos III de Madrid, que depèn del ministeri de Ciència i Innovació, per augmentar la competitivitat i captar nous projectes.

Incrementar la col·laboració

Entrar en aquest grup d’elit permetrà al Taulí col·laborar més amb altres centres CERCA, com el Vall d’Hebron Institut de Recerca (VHIR), l’Institut de Recerca de Sant Pau (IR Sant Pau) o l’Institut d’Investigació Biomèdica de Bellvitge (IDIBELL). Lluís Blanch subratlla que el Taulí ja és un actor important de la biomedicina catalana, “perquè ara mateix estem al nivell de grans hospitals de Barcelona, potser una mica més que alguns”. El director dels centres CERCA, Lluís Rovira, explica que aquest organisme s’estructura en grups de treball que faciliten les sinergies entre instituts de manera que “en l’àmbit científic els permet tenir una complicitat més alta per col·laborar”.

Aquest distintiu també permetrà potenciar les singularitats del centre sabadellenc: la recerca i la innovació aplicada al territori, la millora de processos i la transferència dels resultats al mercat, i la medicina de precisió, més personalitzada i predictiva. També treballar polítiques institucionals com la transferència de resultats al mercat per poder assegurar un retorn econòmic. Alhora, Blanch afegeix que això suposarà guanyar visibilitat, amb la qual s’espera “potenciar molt” les col·laboracions nacionals, internacionals i la captació de talent.

Rovira manté que “si el Taulí no tingués una singularitat, no hauria entrat. Per entrar has de tenir una singularitat molt forta. A part de recerca, l’I3PT inclou noves tecnologies com el 3D, la intel·ligència artificial (IA), el 5G o l’Internet de les coses (IoT)”, àmbits amb els quals s’espera que l’organisme sabadellenc inspiri la resta de centres.

Més finançament

Ser un centre CERCA també comporta disposar d’un finançament extra per part de la Generalitat de Catalunya, que és qui decidirà la quantitat en els propers mesos des dels departaments de Salut i Empresa i Coneixement, on hi ha la secretaria d’Universitats i Recerca. A part, tenir aquest distintiu obre la porta a altres oportunitats de finançament per a projectes de recerca i innovació.

Un dels principals avantatges que també destaca Rovira és que ser centre CERCA “et dona uns certs privilegis, com poder crear empreses tecnològiques més fàcilment”. “És un marc legal que afavoreix”, considera. Lluís Rovira assegura que els centres CERCA són molt actius en projectes europeus, “el sisè actor de la Unió Europea” en aquest sentit. La mateixa font destaca que en l’últim programa europeu Horitzó 2020 van rebre més de 420 milions d’euros en conjunt.

Encara que l’Institut d’Investigació i Innovació Parc Taulí ja sigui ara membre efectiu de la institució CERCA, oficialment encara queda un tràmit, que és la publicació del decret de nomenament per part del Govern de la Generalitat, un formalisme que pot trigar encara mesos a produir-se tal com expliquen fonts de CERCA.

Acreditats durant quatre anys

A part del Taulí, el patronat dels centres CERCA també va aprovar en la sessió d’aquest dimecres al matí la incorporació de l’Institut Barcelona Estudis Internacionals (IBEI). Ara l’acreditació té una validesa de 4 anys que, un cop superats, tots els centres CERCA s’han de tornar a sotmetre a una avaluació per mantenir-la o no.

Naus Bosser, Artèxtil i Caserna

Un dels aspectes clau que va destacar el comitè avaluador dels centres CERCA sobre el Taulí és la nau Bosser, davant de la Torre de l’Aigua, que en els propers anys seran la seu de l’I3PT i permetran ampliar-lo. Des de la corporació sanitària asseguren que s’ha elaborat un pla funcional de l’espai i l’han presentat a diferents convocatòries per obtenir fons per fer-lo possible. Quan la nau Bosser estigui a punt, es preveu que hi hagi tota l’estructura del mateix institut, així com espais per facilitar la cocreació, oficines per les empreses que es creïn a partir de projectes nascuts a l’I3PT, espais dedicats a la intel·ligència artificial, de reunió i, des de la corporació sanitària es posa molt l’èmfasi que hi haurà espais per obrir-se a la ciutadania, que es vol que conegui la seva activitat. “La societat ha de ser una aliada del que fem. Ens ha de conèixer, ajudar i participar”, explica Lluís Blanch.

Tot i el salt que suposarà accedir a la nau Bosser, Blanch no tanca la porta a seguir creixent a llocs com la Caserna, que ja és municipal. I també a l’Artèxtil, sobre el qual Taulí, Ajuntament i UAB també estan definint els usos que podria tenir per ubicar-hi el nou grau d’Infermeria de la universitat.

El Biobanc del Taulí, autoritzat per la Generalitat

Publicitat
Comentaris
To Top