Ciutat

14-F: Sabadell vota enmig del risc d’abstenció

Sabadell torna a les urnes aquest diumenge. Més de 153.000 veïns poden votar a les eleccions del 14-F, la cita electoral més anòmala que es recorda. Els comicis al Parlament de Catalunya estaran marcats per la caiguda de la participació, segons tots els pronòstics. El coronavirus i el context polític pot fer que molts catalans es quedin a casa: la mitjana dels sondejos publicats en els últims 15 dies preveuen que només el 58,5% anirà a votar, 20 punts per sota de les darreres eleccions autonòmiques.

Darrere la desmobilització no hi ha només la Covid. L’escenari polític ha canviat respecte al 2017, quan la participació va ser màxima –entre els independentistes, però també els constitucionalistes–. Aleshores, vuit de cada deu sabadellencs (83%) van anar a votar, quan la participació habitual rondava el 60%. “Ja no hi ha la tensió dramàtica i política dels últims anys”, assegura Toni Aira, periodista i professor de Comunicació Política i Institucional (UPF-BSM). “Hi ha un cert cansament de l’electorat, al marge de la Covid”, afegeix Oriol Bartomeus, professor de Ciència Política de la UAB.

El desencantament s’ha de llegir per blocs, segons els experts consultats. En les formacions independentistes, hi ha diversos motius: la falta de lideratges en les formacions, la divisió entre els partits, la diferència de projectes polítics i la desescalada en la tensió després de l’aplicació de l’article 155. Entre els constitucionalistes, la falta d’una alternativa que sumi i la impossibilitat d’una declaració unilateral d’independència a curt termini.

“No tindrem la participació d’unes eleccions plebiscitàries. Se situarà en el que és propi d’unes autonòmiques: entre el 50% i el 60%”, augura Aira. Si aquestes expectatives es compleixen, diumenge hi pot haver un milió de vots menys que el 2017 a tot Catalunya. I 30.000 sufragis menys a Sabadell. Tot això són previsions. Diumenge, les urnes ens ho diran.

Comentaris
To Top