Ciutat

DADES 14-F | Victòria contundent del PSC a Sabadell, amb ERC en segon lloc

El PSC guanya amb claredat les eleccions al Parlament de Catalunya a Sabadell. Els socialistes han obtingut el 27% dels sufragis i encadenen així tres victòries consecutives a la ciutat: les generals i les municipals (2019) i ara, les catalanes. Els resultats sabadellencs han contribuït a la victòria de la candidatura de Salvador Illa a tot Catalunya.

La nit electoral deixa més titulars. ERC aconsegueix un 20,1% dels vots i consolida la segona posició que ja va obtenir en els comicis del 2017. Així i tot, entre els independentistes, les formacions que treuen més rèdit del 14-F són Junts (tercers a Sabadell amb el 17,5% dels vots) i CUP (6,3%). En conjunt, les forces independentistes sumen el 46,3% i per primer cop superen les constitucionalistes –PSC, Vox, Cs, PP–, que aconsegueixen el 44,1%. Dins d’aquest grup, la ultradreta ha irromput amb força: és la quarta formació més votada a Sabadell (7,9%).

Per districtes, el PSC s’ha imposat en la majoria –quatre de set–. Guanya a barris com Ca n’Oriac, Can Deu, Campoamor i Torre-romeu, entre molts d’altres. Per contra, als districtes 1 i 2 (els barris del Centre i la Creu Alta) guanya Junts i al districte 5 (Can Feu i Gràcia), ERC. Els districtes que avui són socialistes fa quatre anys eren de Ciutadans.

L’escenari polític a Sabadell ha canviat totalment respecte a fa quatre anys, en part gràcies a la caiguda de la participació. S’ha passat del 83% (2017) al 52% (2021), és a dir, uns 50.000 vots menys. L’abstenció ha crescut més que en el conjunt de Catalunya.

Primer triomf del PSC des del 2006

El PSC recupera terreny després de més d’una dècada sense guanyar unes eleccions autonòmiques a la ciutat. Amb el 27,1% dels vots, els de Salvador Illa superen amb escreix els resultats del 2017 (16,1%). Obté 21.616 vots, 1.247 més que fa quatre anys. En aquest sentit, els socialistes treuen el seu millor resultat des del 2006. ERC queda en segona posició amb pràcticament el mateix percentatge de vot (20,1%) i 16.101 vots.

Sabadell es tenyeix de vermell com passa també a la resta de grans ciutats catalanes (Barcelona, l’Hospitalet del Llobregat, Badalona, Terrassa, entre d’altres), justament indrets on Ciutadans va guanyar en les eleccions de 2017. La formació liderada per Carlos Carrizosa obté els seus pitjors resultats de la dècada a Sabadell (4.908 vots, 6,1%). De fet, cal anar als comicis del 2010 per trobar un resultat similar (3,6%).

L’extrema dreta pren força

Després d’ERC i Junts, l’extrema dreta, que ha quedat en quart lloc. Vox obté el 7,83% dels sufragis i s’imposa a Ciutadans (6,1%), PP (3,2%) i també als comuns (7,8%) per la mínima. El partit que lidera Ignacio Garriga treu els seus millors resultats als districtes 6 i 7 (Campoamor, Espronceda, Les Termes, Torre-romeu i Poblenou) i al districte 3 (Ca n’Oriac, Sant Julià, Can Deu), on és el segon partit més votat amb el 12,5%.

La meitat de sabadellencs es queda a casa

La Covid i el nou panorama polític han fet estralls en la participació. La majoria de sabadellencs no han acudit a les urnes aquest diumenge. La participació ha marcat mínim històric en unes eleccions catalanes (52,7%). Només les eleccions del 1992 i del 2006, amb el 52,8% i el 55,8% de participació respectivament, van mostrar tan desinterès entre la ciutadania.

Comentaris
To Top