Publicitat
JOSEP ROF

La tribulació de la jubilació

[Per Josep Rof, enginyer industrial i expert en innovació]

Finalment, arriba el moment en què has complert l’edat legal, fa més de 40 anys que estàs cotitzant i penses a agafar la jubilació. Però com que et trobes bé, vols seguir treballant i contribuint a la societat.

A mi m’agrada planificar amb temps i ja fa 3 anys, quan encara no hi havia la Covid, vaig preguntar què havia de fer per jubilar-me i seguir treballant, però més relaxat. Tampoc ens passem! Una persona de la Seguretat Social, molt amable per cert, em va dir que si volia treballar havia d’esgotar tot el termini i jubilar-me a l’edat legal. Si em jubilava abans, no podria treballar.

Sis mesos abans de jubilar-me –ep, activament!– volia demanar cita perquè tenia algunes qüestions. Entro a la web de la Seguretat Social per demanar cita per a una consulta i resulta que: “No hay fechas disponibles”.

Home, doncs buscaré una altra alternativa! Si vas a l’oficina del carrer de Tres Creus, et diu que et descarreguis l’aplicació per al telèfon i t’indica com fer-ho per aconseguir cita. Home, pot semblar que aquesta administració vuitcentista s’ha posat les piles. Però era un miratge. Oi que no n’endevineu el resultat? Doncs sí, l’heu endevinat: “No hay fechas disponibles”. I si busqueu directament, sense tenir en compte les restriccions que t’indiquen, sabeu on us envia?, doncs a Vilanova i la Geltrú.

També pots trucar a un 901. Però vinga, pagaré i ho provaré. Una altra vegada ho heu tornat a endevinar! Entres en un bucle en què, al final, sempre et diu el mateix: que no hi ha dates disponibles i que entris a la seva web.

Home, i si fes la consulta a la seva web? Segur que, amb la situació de la Covid i que no es pot anar a les oficines, han posat en marxa un sistema basat en intel·ligència artificial en què hi ha una base de coneixements i et podrà respondre. Ai, il·lús de mi! Ni intel·ligència artificial, ni res de res. El programa Proa peta contínuament. Com diu: “Per qüestions tècniques no es pot atendre el servei sol·licitat”.

Amb els milers de persones que agafen la jubilació, penso que segur que a YouTube han penjat un vídeo en què t’explica com pots agafar la jubilació i què has d’entrar a cada punt de la web de “Tu Seguridad Social”. Carai, sí que hi ha vídeos. El problema és que són vídeos de bancs en què t’expliquen com es feia abans de la Covid. Que si presencial, que si DNI, que si llibre de família, etc. I els realment útils són de la seguretat social de països sud-americans!

Però, oh, meravella! Tres setmanes abans de la data de jubilació, rebo tres cartes. Evidentment, res en català. Tres setmanes, un termini ideal per poder planificar amb temps!

Dues d’idèntiques em diuen que, si vull seguir treballant, només hauré de pagar la incapacitat temporal i les contingències laborals. Ensumes que deus pagar menys, però no donen ni una xifra. Podrien dir: ara passarà a pagar tant. D’empatia, res de res.

En una altra carta em diuen que em puc jubilar normal, fer jubilació activa, que permet treballar, o bé retardar un any la jubilació. En aquest cas, et pagaran un 4% més i pots cobrar més del màxim legal. Com que l’Estat espanyol no em dona cap garantia, no em jubilaré més tard. N’he parlat amb experts i tothom m’ha dit: ni pensar-ho! Qualsevol dia, com ja han fet en molts altres temes, prohibirien que algú cobrés més de màxim. I serien capaços de reclamar les diferències amb efectes retroactius!

A pesar dels dubtes, entro a la web per intentar demanar jo solet la jubilació. Segur que no és una plana del BOE? On és el lloc que diu “Jubilació activa: Sí”? Però si hi ha redaccions que no són correctes! Així volen que la gent es pugui espavilar sola?

Ja està fet! Ja he demanat la jubilació! Això sí, al final he anat al gestor.

Publicitat
Comentaris
To Top