Ciutat

Apareixen cartells del rei emèrit a Sabadell en suport al raper Pablo Hasél

“Assassí d’elefants”, “xoriço” i “lladre”, diuen els cartells en suport al raper Pablo Hasél, en què apareix un retrat del rei emèrit. Han estat penjats a diferents punts de Sabadell, després de la manifestació d’aquest dimarts en denúncia per la detenció de l’artista i a favor de la llibertat d’expressió. Hi van assistir un miler de persones, a la plaça de Sant Roc.

A les persianes d’un comerç de la via de Massagué, aquest matí de dimecres, es podia veure un dels cartells. La imatge del rei emèrit Joan Carles també va ser penjada a la façana de l’Ajuntament de Sabadell, ahir.

Cartell en suport a Pablo Hasél / D.S

L’autor del grafiti és Roc Blackblock, un mural que es va fer a la plaça de les Xemeneies, al districte de Sants-Montjuïc. La Guàrdia Urbana de Barcelona va donar l’ordre d’esborrar-lo, causant un efecte viralitzador, ja que la pintada s’ha popularitzat com una mostra de suport a la llibertat d’expressió. De fet, l’artista va donar les gràcies a qui va decidir esborrar el grafiti, per haver ajudat a fer visible la seva reivindicació.

Els Mossos d’Esquadra van detenir el raper Pablo Hasél en un operatiu aquest dimecres, a la Universitat de Lleida. El raper hi va passar la nit acompanyat de desenes de persones que van concentrar-se per donar-li suport.

Hasél està condemnat a 2 anys i 9 mesos per l’Audiència Nacional per enaltiment del terrorisme i injúries a la corona. Van ser uns tuits i una cançó sobre l’emèrit amb el títol Juan Carlos Bobón els que han justificat la seva condemna. El termini per entrar a un centre penitenciari va vèncer divendres passat.

“Un problema per a la imatge d’Espanya”

Fonts de l’executiu espanyol, a les quals ha accedit ACN, admeten que l’empresonament del raper lleidatà Pablo Hasél és “un problema” per a la imatge de l’Estat. Asseguren que l’executiu treballa per fer efectiva tan aviat com sigui possible la reforma perquè el Codi Penal deixi de castigar amb penes de presó els delictes d’expressió.

Segons aquestes fonts, “ningú entén”, ni tan sols les forces més reaccionàries, la situació generada amb Hasél, que ha de complir una condemna de dos anys i nou mesos de presó pels continguts dels seus raps i tuits.

El problema, assenyalen, és que la legislació actual permet interpretacions que porten a condemnes de presó.

Amb tot, aquestes fonts dubten encara si la reforma promesa quedarà inclosa en una modificació general del Codi Penal –fet que demoraria la seva tramitació– o bé si cal portar al Congrés una reforma puntual d’aquesta qüestió.

VÍDEO: Un miler de sabadellencs, contra la detenció de Pablo Hasél

Publicitat
Comentaris
To Top