Publicitat
ARNAU BONADA

Espanya nació emprenedora?

[Per Arnau Bonada, economista i president de la Xarxa Onion]

Aquest febrer, l’INE ha publicat la seva primera anàlisi de demografia empresarial després de la pandèmia. Les dades resulten esfereïdores: fins a 1 d’octubre del 2020, a Espanya, havien tancat 207.211 empreses i 323.778 autònoms. En termes relatius, la mortalitat és d’una de cada sis empreses i d’un de cada deu autònoms. Si camineu pels carrers inhòspits de Barcelona, per exemple, els locals buits presagien que, en el proper estudi de l’INE, aquestes xifres augmentaran.

Des de l’inici de l’actual crisi, existeix consens entre els economistes sobre el fet que calen ajuts massius al teixit empresarial. La resposta del conjunt de les administracions d’aquest país està resultant insuficient. Ens volen inculcar el missatge que no som Alemanya i, segons aquesta premissa, legitimar qualsevol política econòmica. Doncs bé, si ens comparem amb el país germànic en termes relatius, segons el Monitor Fiscal de l’FMI, observem com allà s’ha destinat el 9,8% del PIB en despesa cap als sectors econòmics afectats per la pandèmia, mentre que a Espanya, només el 3,7%. I els ajuts en liquiditat allà són del 24,8% del PIB pel 13,5% aquí. O a Itàlia, per no anar tan lluny, les xifres són del 6,2% i del 35,3%, respectivament.

Publicitat

En aquest context, el govern estatal presenta España Nación Emprendedora. He estat llegint les 164 pàgines del document i només n’he trobat una que contingui xifres. Jo recomanaria presentar el document a algun certamen literari, ja que compta amb possibilitats reals de ser premiat en la categoria de gènere fantàstic. Dins de les mesures prioritàries que s’hi plantegen, la primera és la creació de la marca España Nación Emprendedora. És a dir, persistim en la política de cartró pedra i de vendre fum dins d’un embolcall seductor, però sense cap planificació seriosa ni cap reforma estructural. En això som realment bons.

Si quan obliguem negocis a tancar per garantir el bé comú (la salut) no som capaços de compensar-los les pèrdues, qui voleu que emprengui en aquest país? La lliçó que estem enviant a les futures generacions és la de no prendre riscos. En lloc de l’emprenedoria, el que estem incentivant és, més aviat, la cerca de la seguretat. Friso per veure les dades del nombre d’opositors a les noves places públiques. Vivim a España Nación Funcionarial.

Publicitat

Subscriu-te gratuïtament al butlletí ‘Bon dia, Sabadell’

Comentaris
To Top