Ciutat

Sabadell mira de reüll els nous fons europeus

Sabadell espera amb escepticisme més concreció sobre el pla multimilionari de la Unió Europea per contribuir a recuperar el vell continent de la crisi del coronavirus.

Les organitzacions empresarials locals consideren que estem davant d’una oportunitat única, però creuen que cal avançar en la concreció dels projectes als quals aniran destinats els fons, assegurar que els diners arribaran a les petites i mitjanes empreses del país i que també es tindrà en compte la formació.

Concretament, la Comissió Europea destinarà 750.000 milions d’euros entre el 2021 i el 2026 en el programa Next Generation EU amb la idea que Europa surti “més preparada d’aquesta crisi i més adaptada per fer front als reptes actuals i de futur”, explica la cap de premsa de la Representació de la Comissió Europea a Barcelona, Carlota Martí.

El president de la Cambra de Comerç de Sabadell, Ramon Alberich, assegura que aquest projecte europeu suposa una oportunitat “que no tornarà a passar en generacions”. Alhora, però, es mostra escèptic perquè creu que aquests fons no generaran un “impacte real al nostre teixit productiu” fins al 2022. I, mentrestant, com reclama el president de l’agrupació local d’empresaris Xarxa Onion, Arnau Bonada, la situació a peu de carrer és que “a les empreses necessitem diners per ahir, i això són projectes a mitjà termini”. Alberich creu que el temps hi juga en contra, perquè ja fa un any que estem en pandèmia, i a part de debatre sobre els fons creu que “comença a ser hora de prendre decisions serioses” perquè “no podem estar vivint depenent de les ajudes”. El president de la Cambra apunta que és moment de transformar-se i adaptar els negocis a la realitat actual. “És el moment perquè la digitalització arribi a l’interior de les indústries, i també de l’administració”, subratlla la presidenta del Centre Metal·lúrgic, Alícia Bosch, qui també és membre de l’executiva de la Confederació Espanyola del Metall, Confemetal.

“La preocupació immediata és com arribaran tots aquests diners a la petita i micro empresa”, assenyala Bosch. En la mateixa línia es pronuncia el president de Pimec al Vallès Occidental, Josep Maria Catalán, que es mostra preocupat “perquè creiem que serà molt difícil que aquests diners arribin a les pimes”.

La por dels petits empresaris és que les grans empreses del país s’emportin la major part del pressupost destinat a Espanya, i és que els projectes finançats els proposen les comunitats autònomes a l’Estat i és aquest qui els tramita a Europa per a la seva validació. Si bé els sabadellencs són conscients que aquestes grans empreses després subcontracten i és així com es van distribuint les aportacions europees a diferents capes de la societat, Catalán insisteix que voldrien canviar el sistema d’adjudicació perquè es faci directament a la petita i mitjana empresa, que representa el 90% del teixit empresarial català.

Projectes globals o locals?

Sabadell està present a la proposta de la Generalitat per obtenir els fons europeus en dos projectes, un de Texfor i un del Parc Taulí. Arnau Bonada creu que per ser la cinquena ciutat de Catalunya en nombre d’habitants, a Onion no tenen la sensació que això es reflecteixi en els projectes que s’hi dediquen. I el sabadellenc afegeix que, en aquestes qüestions, “la sensació és que hi ha molt barcelonacentrisme”. Per la seva part, Ramon Alberich coincideix que des de Sabadell i el Vallès s’hauria de treballar per proposar algun projecte més. El president de la Cambra apunta que per passar el tall de l’Estat i arribar a Europa “tindran més valoració els projectes més amplis”, d’àmbit comarcal, nacional o estatal, motiu pel qual aposta per participar en iniciatives a gran escala. L’Ajuntament de Sabadell, per la seva banda, assegura que està treballant els projectes que vol presentar a Europa i els donarà a conèixer pròximament.

Igual d’importants es veuen els fons europeus com ser capaços d’aprofitar-los i de poder donar la formació adequada per cobrir les necessitats de les empreses. “Per no trobar-nos amb els diners i que no sapiguem implementar-los”, Alícia Bosch remarca la importància de “treure el nas a fora, veure l’avantguarda, com ho fan i quins recursos necessitem”.

Comentaris
To Top