Publicitat
Ciutat

Sabadell encarrega un estudi per captar empreses al Ripoll

El Govern municipal sol·licita un pla d’acció a Idencity, la consultora de l’exalcalde de Barcelona Jordi Hereu, per portar noves inversions i transformar urbanísticament l’entorn del riu

El Ripoll va perdre pols econòmic a partir dels setanta. Avui només queda Cal Grau / VICTÒRIA ROVIRA

Sabadell es proposa fer creu i ratlla al Ripoll. El Govern municipal es planteja convertir l’entorn del riu en un pol d’atracció d’empreses. Segons ha pogut saber el D.S., s’ha encarregat un estudi a Idencity –la consultora de l’exalcalde de Barcelona Jordi Hereu– per transformar la zona en l’àmbit urbanístic i captar inversions relacionades amb la innovació, la recerca i la formació. L’objectiu final és, a banda de portar nous projectes empresarials al Ripoll, convertir el riu en lloc de trobada de la ciutat, en què hi hagi espai per al lleure i la cultura.

La transformació inclouria el riu, però podria ampliar-se a tot l’eix de la Gran Via, segons fonts coneixedores de l’estudi. L’equip d’experts s’encarregarà d’elaborar un pla d’acció fins al 2030. Serà un full de ruta concret, en què es detallaran i planificaran les actuacions de transformació al riu i al seu entorn immediat fins a arribar a la Gran Via. Per això, Idencity s’ha posat en contacte amb agents del territori implicats en el Ripoll. “Volem identificar les línies estratègiques de futur que permetin la projecció d’aquest entorn per atraure activitat econòmica i inversions externes”, exposa el tinent d’alcaldessa i regidor de Sabadell 2030, Pol Gibert.

Imatge actual dels voltants del riu Ripoll/ VICTÒRIA ROVIRA

Un problema de fa mig segle

El debat sobre el Ripoll no és nou. Des de la crisi del tèxtil, als anys setanta, el riu va perdre la pràctica totalitat de la indústria tèxtil. L’entorn va entrar en decadència i des d’aleshores ha faltat una nova dimensió per al riu. “Quan marxen les primeres empreses, s’abandona l’entorn i es degrada”, apunta Esteve Deu, historiador sabadellenc i coautor del llibre sobre el tèxtil sabadellenc Du moulin a l’usine (Editorial Privat, 2005). Hi ha precedents d’estudis anteriors.

L’any 2009, en l’època de Manuel Bustos, ja es va encarregar un informe a Horwath Accelera Management sobre el desenvolupament empresarial a la zona. A banda, ara en farà dos anys, el govern quadripartit va projectar un programa d’actuacions fins al 2025 amb diverses entitats, però no es va arribar a executar. La proposta es va presentar tres mesos abans d’acabar el mandat. “El pla pretenia dimensionar el pressupost i posar un calendari i prioritzar”, explica l’exalcalde Maties Serracant, que defensa que l’informe previ sigui el punt de partida: “Planificar per planificar no té sentit. Ja hi ha una diagnosi de consens. No perdem el temps”.

La intenció del govern actual és una altra: vol començar de nou a través d’un estudi més ampli. “S’han fet projectes sobre el Ripoll, però sempre ha faltat un pla d’acció i una estratègia conjunta per dinamitzar l’àmbit del riu econòmicament”, assevera Gibert.

Una de les fàbriques del riu Ripoll / VICTÒRIA ROVIRA

Finançat amb fons europeus?

Una transformació urbanística i econòmica, que abraci des del Ripoll fins a la Gran Via, podria tenir un cost milionari. L’Ajuntament no hi podria fer front en solitari i es treballa per finançar-ho amb fons europeus ara que just arribaran ajuts extraordinaris per la Covid-19.

Xoc de criteris amb l’oposició sobre el riu

Les discrepàncies entre Govern municipal i l’oposició sobre el Ripoll són evidents. Especialment, entre el PSC i els antics integrants del govern local –ERC i la
Crida–. El model actual és revisar els aspectes econòmics, urbanístics i ambientals, mentre que la Crida s’enfoca especialment en l’últim aspecte. La formació
alternativa considera que s’ha de recuperar el full de ruta, elaborat l’any 2019 pel govern anterior, que proposava 18 actuacions a fer al Parc Fluvial vinculades amb la natura, l’accessibilitat i les activitats a desenvolupar-hi.

La Crida vol forçar l’executiu a seguir amb aquest projecte a través d’una votació al ple: ha presentat una moció que es votarà el proper dimarts. “No volem que el programa quedi en un calaix. Té una base molt ben formulada, amb un treball tècnic molt rigorós”, afirma la portaveu de la Crida, Nani Valero. Des d’ERC parlen en termes de contradicció: “Si ja s’havia fet un estudi, per què se n’ha de fer un altre?”, asseguren fonts dels republicans.

Així mateix, creuen que “no es pot posar en el mateix debat” el riu Ripoll i la Gran Via “simplement perquè ho hagin pactat el PSC i Junts per Sabadell”.

Publicitat

Subscriu-te gratuïtament al butlletí ‘Bon dia, Sabadell’

Comentaris
To Top