Publicitat
Ciutat

L’incivisme i la mobilitat urbana a Can Puiggener, les primeres conclusions d’A-Porta

/ D.S.

La primera fase del projecte A-Porta ha detectat que la principal preocupació del veïnat de Can Puiggener és el civisme, la seguretat i la millora de la mobilitat urbana. “Tenim un repte important, però ja es comencen a veure les millores”, afirma Jordi Giró, president de la CONFAVC. L’A-Porta, que ara engega la seva segona fase, ha actuat com a nexe entre el veïnat de Can Puiggener i els recursos municipals.

El projecte ha tingut un 68% d’acceptació: 272 famílies de Can Puiggener han obert la seva llar als picaportes en una primera fase. Unes dades que són “molt importants”, afirma Giró. “Volem connectar les persones entre elles i amb els serveis”, ha destacat. L’objectiu és detectar necessitats socials i fomentar el civisme i la convivència.

La tinenta d’alcaldessa de Participació, Marta Morell, ha destacat que ha aconseguit crear llaços entre veïns i “millorar la convivència”.  De fet, l’Ajuntament va atorgar una subvenció de 48.358 euros per dur a terme la segona fase d’aquest projecte. El president de la FAVS, Manuel Navas, ha aprofitat per agrair el suport del consistori i, en una crítica a l’anterior equip de govern, apunta que “el quadripartit va ser incapaç de creure en el projecte”. Navas ha demanat, però, que es faci extensible a altres barris de Sabadell.

Com a novetat, en la segona fase s’ha impulsat una app per poder connectar el veïnat amb els picaportes. Els picaportes són vuit residents del barri que s’encarreguen de visitar cada veí a casa seva. Des de l’octubre han actuat a 400 habitatges (272 han obert les portes), i ara es preveu que arribin fins al miler de llars. La segona part del projecte tindrà una durada de 8 mesos.

Amb dades

Les dades de la primera fase apunten que un 13% dels entrevistats tenen dificultats per pagar l’habitatge i un 11%, per pagar subministraments d’aigua o llum. D’altra banda, un 27% de les persones entrevistades han perdut la feina en els darrers 12 mesos i el 15% percep ajuts, per atur o bé per adquirir aliments. La seguretat és una de les principals preocupacions (70%) al barri, a banda de la convivència i el civisme (49%). Els veïns també han proposat millorar el transport públic, amb un augment de la freqüència de pas dels autobusos urbans.

Es tracta d’un projecte conjunt de la FAVS, l’associació de veïns de Can Puiggener i la CONFAVC que ja s’ha aplicat a diversos barris d’Europa i Catalunya. Una prova pilot que, si té bons resultats, es podria traslladar a altres barris de la ciutat. “Quan les proves funcionen, hi donem continuïtat”, diu Morell.

Publicitat
Comentaris
To Top