Ciutat

Sabadell sancionarà qui faci mal ús dels parcs i places

Restes d’un ‘botellón’ d’ahir

Sabadell sancionarà qui faci mal ús dels parcs i places

Restes d’un ‘botellón’ d’ahir (a dalt) i un patrullatge de la Policia Municipal (a baix) / VICTÒRIA ROVIRA

Mà dura contra l’incivisme. La Policia Municipal multarà aquells que abusin dels parcs, carrers i places de la ciutat. Així ho preveu el Govern sabadellenc en l’avantprojecte de l’ordenança de Civisme i Convivència. Segons ha pogut saber el D.S., a banda dels botellons, el vandalisme i l’excés de soroll, els agents podran sancionar qui creï qualsevol tipus de molèstia als veïns i sobreocupi l’espai públic.

El nou marc regulador està pensat per a un escenari post-pandèmia. Endurirà les multes –fins a 3.000 euros en les conductes més greus– i dotarà la Policia Municipal de més marge d’actuació. L’ordenança de Civisme ha de consolidar la Policia de Districte, la nova unitat d’agents de control sobre l’espai públic, segons el tinent d’alcaldessa i regidor de Seguretat, Jesús Rodríguez. “Els agents han de tenir capacitat d’enfrontar l’ocupació desmesurada de l’espai públic. Ha de quedar clar que la llibertat acaba on comença la del veí”, afirma el regidor.

L’ordenança preveu una seixantena d’infraccions: consum d’alcohol i sorolls a la via pública, pintat de grafits, venda ambulant, o l’assetjament sexual, entre d’altres. Tal com va publicar el D.S. el setembre passat, les sancions es dividiran en tres categories, segons el tipus i la gravetat: lleus (fins a 750 euros), greus (751,01 a 1.500 euros) i molt greus (1.500,01 a 3.000 euros). La norma havia d’entrar en vigor enguany, però l’Ajuntament apunta que s’han produït retards a causa de la Covid.

Un patrullatge de la Policia Municipal

Un patrullatge de la Policia Municipal / VICTÒRIA ROVIRA

La norma, a debat

La norma haurà de passar el tall del ple municipal. Abans, però, el text es debatrà amb les associacions de veïns i els grups polítics. Alguns ja mostren discrepàncies evidents. El principal grup de l’oposició, ERC, qüestiona el sentit de l’ordenança. El portaveu republicà, Gabriel Fernàndez, assegura que ja hi ha marcs normatius per multar i que no existeix un “incivisme generalitzat” a Sabadell. “Cal potenciar la policia de proximitat i contractar nous agents, com va fer el govern anterior”, exposa. ERC i Crida coincideixen que cal més conscienciació ciutadana.

Ciutadans i Junts coincideixen amb la diagnosi del Govern i creuen que cal abordar l’ocupació indeguda de l’espai públic. El portaveu dels constitucionalistes, Adrián Hernández, exigeix sancions més altes pels actes incívics a les minories –per raó de gènere, raça, diversitat funcional…–, a banda de perseguir la venda i el consum de droga, entre d’altres.

I més enllà de què multar, Ciutadans es pregunta com: Hernández proposa que els agents tinguin principi de veracitat, és a dir, que la seva paraula constitueixi una prova. “Quan un veí té la música molt alta, si no pot venir un tècnic amb un sonòmetre no es pot posar una multa. En aquest tipus de casos, hauria de poder prevaldre el criteri dels agents”, exposa. Per la seva banda, Lourdes Ciuró (Junts) demana abordar les connexions il·legals a serveis bàsics i sancionar qui embruti o utilitzi les places i parcs indegudament. “L’skate no es pot fer sobre el mobiliari urbà. S’ha de fer en llocs habilitats”, assevera. “Hi ha qui fa un ús privatiu de l’espai públic, com els que pengen cartells. Això ho fan els de vendo piso i també la CUP”.

Comentaris
To Top