Diners

Caixa d’Enginyers resisteix amb importants guanys a l’embat del 2020

Joan Caballé, director general de Caixa d'Enginyers, durant la presentació / DS

L’entitat financera Caixa d’Enginyers va aguantar l’any passat amb guanys, tot i les complicacions de la crisi de la Covid-19. Ho han indicat aquest dijous 18 de març en la presentació de resultats de l’exercici del 2020, realitzada de forma telemàtica. Han assegurat també que han apostat per una política de cautela, mantenint alts nivells de provisions a l’espera de la normalització de la situació econòmica al teixit empresarial, amb l’extinció de les ajudes i crèdits ICO.

Segons han destacat els mateixos directius de l’entitat, durant el 2020 la digitalització, la relació amb els socis i la sostenibilitat han sigut els eixos clau sobre l’evolució de Caixa d’Enginyers. Aquests objectius estan integrats també com a pilars fonamentals dins el seu pla Connecta 2023, amb el qual volen encarar una renovació important de cara al futur de l’entitat, que vol fer-se més propera a les problemàtiques socials. De fet, el president de l’entitat, Josep Oriol Sala, ha destacat a l’inici que “en els últims 5 anys hem tirat endavant projectes socials dels quals s’han beneficiat més de 4.500 persones a través de la fundació”. En aquest sentit, ha definit aspectes com el negoci ètic, la sostenibilitat i la proximitat amb els socis com a línies de desenvolupament fonamentals per l’entitat.

Pel que fa a la base social de l’entitat, Sala remarcava que ja compten amb 210.000 socis i sòcies, cosa que implica un creixement del 2,8% respecte a l’any 2019, i segueix la línia dels últims exercicis. A més, ha afegit que “el 52% dels usuaris ens recomanen, per sobre de la mitjana del sector” i ha dit que han reforçat l’atenció al territori durant el 2020 amb les noves oficines de Mataró i Sabadell, que s’integren dins les 32 sucursals. Tanmateix, des de l’entitat han afirmat que aquest reforç de la presència física no ha anat en absolut en detriment de la promoció de la seva banca on-line, que ha augmentat fins a un 75% en usuaris.

De fet, segons ha assegurat Joan Caballé, director general de l’entitat, “els canals digitals han tingut un creixement molt intens” des de l’arribada de la Covid-19. El directiu ha posat en relleu durant la presentació que des de Caixa d’Enginyers s’ha engegat tota una nova sèrie de funcionalitats digitals: des de diferents espais en línia com l’aplicació fins a serveis de Bizum o un canal de WhatsApp “per accedir a la conversa amb Caixa d’Enginyers d’una forma fluida i fàcil”, ha dit. També ha remarcat tota una alta de socis no presencial i un servei de traspàs de domiciliacions, per poder fer les diferents operacions de forma àgil i a distància. Una suma de qüestions que ha disparat l’ús de la banca digital, i “hem assolit un total de 23 milions d’accessos dels socis a la plataforma de l’entitat, mentre que la banca mòbil en general ha crescut un 33%”, resumia el directiu.

Els directius de Caixa d'Enginyers, durant la presentació / DS

Els directius de Caixa d’Enginyers, durant la presentació / D.S.

Sobre els resultats globals, Sala ha indicat que “hem generat una rendibilitat que ens ha permès fiançar molt les nostres línies d’actuació”, incrementant en un 8,78% el seu volum de negoci respecte al 2019, arribant fins als 7.771 milions d’euros, dels quals 4.225 milions només en actius, afegia Caballé. El crèdit, en concret, ha sigut bastant important durant l’exercici del 2020, amb fins a 557 milions d’euros invertits des de la Caixa d’Enginyers, cosa que significa un 46% més en comparació amb el 2019, i ha anat a parar en una mínima quantitat a particulars, i molt més a empreses i administracions públiques. En concret, Caballé ha indicat que “hem cobert de forma àmplia la nostra quota de mercat” sobre els crèdits ICO.

El director general de l’entitat ha volgut aclarir, alhora, que “malgrat l’esforç de crèdit la inversió de liquiditat dels nostres socis ens ha portat cap a unes dades extraordinàries, amb una ràtio superior al 400%, mentre que les recomanacions de Basilea són del 100%”. Alhora, Caballé ha destacat altres aspectes positius del balanç, com que el creixement dels recursos gestionats pels socis ha pujat al 12,3%, que el marge d’interès ha arribat al 2,98% en el compte de resultats consolidats i que la morositat s’ha mantingut al 2,75%, “en nivells similars als de l’exercici del 2019 i del 2018”. En qualsevol cas, ha destacat la cautela davant un moment d’incertesa econòmica: “Caixa d’enginyers no ha adoptat els criteris de flexibilitat creditícia i ens hem mantingut amb els criteris anteriors, i fins i tot més enllà, per preveure possibles deterioraments a partir del moment en què l’economia es reactivi”. En definitiva, ha dit que el del 2020 ha sigut “un exercici en què hem millorat l’eficiència financera a través de la contenció de despeses, l’increment d’ingressos i l’amortització”.

Pel que fa a les previsions per al 2021, els directius de l’entitat s’han mostrat confiats que l’estratègia de cautela tindrà els seus fruits, i que “la inversió creditícia feta tindrà un recorregut a l’alça en el moment en què comenci la reactivació”, ha augurat Caballé. De fet, la major part de les previsions tenen pels directius el centre en la tensió entre l’entrada dels fons europeus Next Generation i l’extinció de les ajudes vingudes de l’Estat espanyol, la Generalitat i els crèdits ICO. El pla, ha dit el director general, “serà un impuls important de la demanda de crèdit, i volem acompanyar els socis en l’anticipació de les subvencions concedides i el finançament de les inversions”. Pel que fa a Caixa d’Enginyers, preveu créixer fins a un volum de negoci superior als 8.500 milions d’euros, una ràtio de capital superior al 14,50% i un de morositat inferior al 3,25%. Tot i la incertesa, ha dit que “l’entitat segueix apostant per invertir i per seguir interaccionant en un cercle virtuós amb els socis”.

Comentaris
To Top