Ciutat

El carrer d’en Font recuperarà el nom popular i es dirà el carrer dels Gitanos

L'actual carrer d'en Font

Sabadell traslladarà a la Comissió del Nomenclàtor la petició que el carrer d’en Font recuperi el nom original i passi a dir-se carrer dels Gitanos, com a homenatge el poble gitano i la seva aportació a la ciutat. Així ho ha aprovat la Junta de Portaveus, després que ho hagi posat a sobre la taula el grup municipal d’ERC. La iniciativa s’impulsa pocs dies abans que se celebri el Dia Internacional del Poble Gitano, el 8 d’abril.

L’actual carrer d’en Font

L’actual carrer d’en Font, al centre, ha tingut diversos noms al llarg de la història. En Font era el propietari que hi va edificar les primeres cases. Va néixer a finals del segle XVIII per on passava el camí que envoltava l’aleshores vila de Sabadell. Formalment, es va dir d’en Font fins a la Guerra Civil, després de la qual es va rebatejar com a carrer del Cardenal Gomà. Popularment, però, per als sabadellencs dels últims dos segles, la denominació d’aquesta petita via ha estat el carrer dels Gitanos.

“Una de les mancances en la dignificació i visibilització públiques dels gitanos sabadellencs és la inexistència de cap espai públic que en dugui el nom”, comunicava el text d’ERC.

Un 5% de sabadellencs són gitanos

El grup municipal calcula que el 5% dels sabadellencs són gitanos: uns 10.000 veïns de la ciutat (residents, sobretot, a Can Puiggener, a Torre-romeu i, també al Sud) farmarien part de la comunitat, establerta a Sabadell i a Catalunya des de fa segles.

Comentaris
To Top