Ciutat

Marta Farrés, amb l’Arc Metropolità: “Hem estat víctimes d’un centralisme excessiu”

Marta Farrés, aquest dimarts, a l'acte d'inauguració de l'Arc Metropolità
Marta Farrés, aquest dimarts, a l'acte d'inauguració de l'Arc Metropolità / LLUÍS FRANCO

Entrevista a Marta Farrés. L’alcaldessa de Sabadell demana superar el “localisme” del passat i teixir noves aliances gràcies a l’Arc Metropolità.

Sabadell forma part de les ciutats fundadores de l’Arc Metropolità. Com s’ha gestat aquest nou ens?

Els alcaldes ens coneixíem de trobades en la Federació de Municipis, de la Diputació, entre d’altres. Quan fa un any es va obrir el debat sobre la creació d’una Regió Metropolitana de Barcelona, vam coincidir en una mateixa idea: havíem de tenir la nostra veu, veure què necessitem de Barcelona i què necessita la capital de nosaltres. Gràcies a la diagnosi comuna, el procés de creació de l’Arc Metropolità ha estat molt senzill i tots els alcaldes han aportat talent i lideratge.

Què té a veure Sabadell amb Mataró, per exemple? Les seves realitats són diferents a simple vista.

Tenim dèficit d’infraestructures i d’inversió i coincidim en les mateixes necessitats en clau municipal. Som ciutats que interlocutem molt amb Barcelona i que alhora som víctimes d’un centralisme excessiu. Això és el que ens uneix. La prova és que hi ha alcaldies de tots els colors polítics.

La majoria són del PSC.

L’Arc Metropolità no ha nascut amb lògica de partit. El fet que algunes alcaldies siguin socialistes és una casualitat. Fixa’t que hi ha els alcaldes de Martorell (PDeCAT) i de Vilanova (ERC)… el que tenim en comú és que som alcaldes i alcaldesses.

Als anys noranta es va fer un primer intent per agrupar els municipis de la segona corona de Barcelona i no va funcionar. Què els fa pensar que ara no serà així?

Que ens hàgim constituït ja és un èxit. El país ja no es pot entendre amb la lògica localista dels anys vuitanta o noranta, s’han de vertebrar aliances. El debat de la regió dels 5 milions s’havia d’abordar des de feia temps i ara, gràcies al moment que vivim i als canvis generacionals a les alcaldies, ha prosperat.

Com es governarà l’Arc Metropolità? Quin serà el model de governança?

No és el que ens preocupa ara. Anem partit a partit, a consolidar el que tenim. A curt termini, volem sumar alguns municipis més i els consells comarcals de l’Arc Metropolità per configurar plantejaments comuns.

Aniran amb la mateixa idea a negociar amb les altres institucions, com la Generalitat o l’Estat?

Sí, és clar. Volem que quan es parli de territori, se’ns pregunti. Fins ara es tractaven les qüestions de manera individual i no coordinada. Un bon exemple és la contaminació ambiental. L’aire no té fronteres i aquí tenim molt a dir-hi.

Com funcionaran si no tenen poder executiu ni competències?

Encara és d’hora. De moment, posarem els elements que considerem cabdals a l’agenda, com et comentava, i aprovarem els estatuts de l’Arc Metropolità en els plens municipals.

Entre les qüestions comunes també hi haurà la negociació dels fons europeus?

Entre els nostres objectius figuren noves infraestructures en el territori, la rehabilitació d’habitatge i el futur del medi ambient. Tots aquests temes estan molt vinculats als fons Next Generation.

Comentaris
To Top