Ciutat

Apareix la primera moneda d'or en una excavació arqueològica a Sabadell

Troben la primera moneda d'or en una excavació arqueològica a Sabadell

La moneda d'or / D.S.

Troballa històrica. Les excavacions arqueològiques i el treball posterior de processament del material obtingut del solar de la via de Massagué 10-14 han permès localitzar i recuperar la primera moneda d'or de Sabadell i de Catalunya procedents d'una intervenció arqueològica, que correspondria al segle XIV: "Ha estat una sorpresa d'última hora, d'aquesta darrera setmana. La moneda és un florí de Pere III que ha aparegut amagada a l'interior de l'espai esponjós d'una costella d'ovella", ha explicat l'arqueòleg Jordi Roig, director de les excavacions realitzades els darrers quatre mesos al centre de la ciutat, durant la presentació al Museu d'Història de Sabadell del material obtingut.

En la roda de premsa també hi ha assistit Antoni Martín, arqueòleg territorial del servei d'arqueologia i paleontologia de patrimoni cultural de la Generalitat de Catalunya; Carles de la Rosa, regidor de Cultura de l'Ajuntament; i Marc Calvo, arquitecte de la promoció via de Massagué Ten.

Segons ha assegurat Martí, aquestes troballes "són excepcionals" per conèixer el Sabadell del baix medieval i època moderna. Tanmateix, ha assegurat que els materials obtinguts "són de domini públic i han de quedar sota custòdia pública". Un cop processats els materials, aquests quedaran "dipositats en una entitat pública, que en aquest cas serà el Museu d'Història de Sabadell". Per la seva part, l'arquitecte Marc Calvo ha explicat que dos dels trams discontinus de la muralla excavats passarà a ser visible d'aquí a un any i mig, quan s'acabi la construcció de la nova promoció: "S'adaptarà aquest element per poder-lo potenciar des de la planta baixa amb una solució envidriada. Pel que fa a l'altre tram, intentarem que sigui visual des del mateix nivell de la planta baixa", ha assegurat. Calvo, que ha reconegut que abans d'apostar per aquesta nova promoció d'habitatges van demanar assessorament a Roig per fer una aproximació del que s'hi podria trobar: "Vam fer una suposició de tres mesos, però amb la retirada de les restes han estat quatre mesos. Per nosaltres és un privilegi realitzar un edifici al centre de Sabadell i més tenint en compte totes aquestes troballes patrimonials".

Una medalla d'or, un segell de bronze i part d'una ballesta

A hores d’ara, però, encara és prematur poder esbrinar el motiu per al qual va aparèixer una peça tan preuada enmig de deixalles culinàries: “És una troballa molt excepcional. El Jordi –Roig– fa quaranta anys que ell i la seva família excaven i no n’han trobat cap. Sembla que podria ser un accident, però no sabem si és intencionat o no”, assegura Antoni Martín. Aquesta, però, no ha estat l’única troballa inesperada i excepcional, que situa Sabadell “al top de troballes”, segons Martín, després que es localitzés, en la mateixa etapa del baix medieval, segle XIV-XV, un segell de bronze, que ara com ara també és el primer que es localitza en una intervenció arqueològica i en un context tancat i ben datat. “Encara no podem identificar amb seguretat el nom del propietari fins que no estigui restaurada, però sí que s’insinua que pugui ser d’Arnau Ballester, personatge escrivà de la cort en aparèixer-hi una ballesta”, assegura Roig, que en la mateixa línia afegeix que “aquesta troballa reescriurà la història medieval de Sabadell”. No menys important ha estat l’aparició d’una peça contemporània del moment, que pertany a una ballesta: “A Sabadell és l’única que tenim. I a Barcelona només n’hi ha una de coneguda. Una arma bèl·lica no la tenia qualsevol”, adverteix.

La vida dels darrers 800 anys

Aquest solar, de 700 metres quadrats, ha permès trobar una mostra representativa de les diverses fases evolutives de Sabadell, començant per la creació del barri medieval del segle XIII amb diverses sitges d’emmagatzematge de cereals, passant per la muralla i el fossat, amb la consegüent fortificació (segle XIV-XV), fins a l’època moderna, amb l’arribada dels terrissaires i ceramistes, amb l’aparició de diversos forns de doble combustió.

Surten a la llum diversos amagatalls subterranis al Centre

Descobreixen armament bèl·lic medieval i sitges dels segles XIII i XIV

Publicitat

Subscriu-te gratuïtament al butlletí ‘Bon dia, Sabadell’

Comentaris
To Top