Diners

BBVA, sòlids resultats en un entorn complex en el 2020

Carlos Torres, president de BBVA, i Onur Genç, el conseller delegat / CEDIDA

“El 2020, vam aconseguir uns sòlids resultats en un entorn complex”, va constatar Carlos Torres, president de BBVA, en la junta general ordinària d’accionistes, celebrada aquest dimarts de forma telemàtica per la Covid-19.

El benefici atribuït de BBVA va assolir els 3.084 milions d’euros, amb un creixement del resultat abans de provisions de l’11,7%, el més alt dels darrers anys.

“L’activitat del banc -explicà Torres- va estar marcada per la pandèmia i una crisi sense precedents, però la resposta de l’organització ha estat excel·lent. Les prioritats foren protegir la salut d’empleats i clients i mantenir l’activitat bancària, un servei essencial per a la societat. Hem tret el millor de nosaltres i donat un pas endavant”. L’entitat ha concedit 63.000 milions d’euros en moratòries i finançament de famílies i negocis.

Torres va subratllar el lideratge en transformació tecnològica i digital, que ha “optimitzat el servei al client”, i també en sostenibilitat: “som el banc europeu més sostenible i el segon del món”. El grup s’ha compromès a ser neutre en emissions de carboni l’any 2050.

De cara al 2021, BBVA augura una revifada de l’activitat. “Els fons Next Generation constitueixen una oportunitat única per a la recuperació europea, en la qual la iniciativa privada ha de generar un efecte multiplicador”.

La venda de la filial dels Estats Units ha millorat el posicionament del grup, aportant un extra de 8.000 milions d’euros per invertir, per créixer de forma rendible i fer front a la retallada de costos.

No va fer esment de la fusió frustrada amb el Banc Sabadell, però Torres indicà que aquests recursos donen a BBVA “una gran fortalesa financera”, i permetran “un impuls a la innovació” i “un major retorn a l’accionista”. El dividend corresponent al 2020 és de 5,9 cèntims per acció, que serà abonat a finals d’abril. “És, sens dubte, una palanca de creixement i de generació de valor”.

En precs i preguntes, es van plantejar temes com l’acomiadament col·lectiu anunciat pel banc (afecta a més de 4.000 empleats), qualificat d’inexplicable pels sindicats; la derivada del ‘cas Cenyt’, cas d’espionatge protagonitzat pel comissari Villarejo, i el finançament d’empreses d’armament. Torres va dir que BBVA està obert al diàleg en el primer punt, que col·labora i informa puntualment en el segon i que és un banc “responsable” pel que fa al tercer.

La junta d’accionistes va aprovar tots els punts de l’ordre del dia -entre ells els comptes anuals del grup corresponents al 2020- per majoria.

BBVA, grup financer global fundat l’any 1857, és líder a Espanya (també a Catalunya, on va adquirir Unnim i Catalunya Caixa), és la major institució financera a Mèxic i té franquícies líders a Amèrica del Sud, els Estats Units (regió Sunbelt) i Turquia.

Comentaris
To Top