Publicitat
Ciutat

Francesc Mauri diu que la lluita contra el canvi climàtic és cosa de tots

“El canvi climàtic és una de les principals amenaces per al futur del planeta, però també és un problema de present. Tot i això, és un repte assumible amb la implicació de tots: amb grans decisions polítiques i econòmiques però també amb petites accions quotidianes”, opina el conegut i mediàtic meteoròleg Francesc Mauri.

Francesc Mauri Domènech (Barcelona, 1966) és meteoròleg i presentador de TV3, on, des de fa molts anys, s’encarrega d’explicar el temps d’una forma didàctica i intel·ligible als espectadors.

Però Mauri és també autor del llibre ‘Stop al canvi climàtic’ i aquest dimarts ha protagonitzat una nova sessió virtual de la Cambra de Comerç de Sabadell sobre aquesta important i transcendent temàtica.

“El canvi climàtic, l’escalfament del planeta, és una realitat inqüestionable. Fa anys, era un tema menor, que només afectava a la natura, però ara ens hem adonat que afecta molt directament les persones… i hem començat a prendre mesures”.

“I és una realitat -afegeix- perquè la Terra està en constant evolució, amb èpoques de glaciació seguides d’èpoques d’escalfament, l’última de les quals va iniciar-se fa només cent anys”.

És cert, reconeix, que “el factor humà ha estat i és decisiu en la transformació del planeta, però la vida va aparèixer fa només 500 milions d’anys, l’ésser humà té 6-7 milions i l’‘homo sapiens’ només 200.000 anys, mentre que la Terra data de fa 4.500 milions d’anys. Avui en dia, amb més de 7.800 milions d’habitants, tot s’amplifica i es desborda”.

Resultat d’aquesta continua transformació, “de ben segur que en relativament poc temps Catalunya, Espanya, Europa… no seran com les coneixem avui, pels fenòmens naturals, l’augment de la temperatura o la pujada del nivell del mar. És molt probable que Sabadell, dintre de 30 anys, tingui les temperatures mitjanes que presenta avui Alacant, per l’escalfament global i un règim de pluges més irregular i complex”.

CONSCIENCIACIÓ

“Per a lluitar contra l’emergència climàtica -insisteix- és imprescindible implementar mesures polítiques de gran abast i d’àmbit internacional, però també són necessaris els petits gestos que cada ciutadà pot fer a petita escala”.

Mauri oferí -com fa en el seu llibre- un seguit d’idees concretes a aplicar a la casa, a la feina o al transport per estalviar energia (o consumir-ne de fonts renovables) i contribuir, d’aquesta manera, a pal·liar el canvi climàtic. “El nostre granet de sorra”.

Parla de l’ús de bombetes led, millora de l’aïllament tèrmic de la llar, renovació dels electrodomèstics poc eficients, reducció dels embalatges dels productes, ús del transport públic o de vehicles compartits, aposta pel cotxe elèctric o de gas… Accions que poden comportar també una millora en altres àmbits de la vida quotidiana: estalvi econòmic, aïllament tèrmic, reducció del soroll…

La sessió fou presentada i conduïda per Eulàlia Planes, presidenta de la Comissió d’Aigua, Energia i Medi Ambient de la Cambra de Comerç.

Publicitat
Comentaris
To Top