Ciutat

L’hostaleria agafa embranzida amb la fi del toc de queda

La caiguda de l’estat d’alarma s’ha traduït en un increment dels ingressos al 52% dels locals de la ciutat / VICTÒRIA ROVIRA

En només sis dies, la meitat de bars i restaurants ja ingressen com a mínim un 30% més que la setmana passada. Segons un sondeig que ha elaborat el gremi d’Hostaleria i Comerç per al D.S., el 52% dels establiments han aconseguit fer més caixa amb la caiguda del toc de queda i la fi de les franges horàries pel sector. Quatre de cada deu han vist créixer la seva facturació entre un 30% i un 50% en menys d’una setmana, mentre que una minoria dels enquestats (8%) declara una pujada encara més important i un 2% pràcticament dobla el que facturaven amb el toc de queda.

“Ens ha afectat a tots, d’una manera o una altra”, coincideixen diversos hostalers consultats pel Diari. Nou de cada deu restaurants de Sabadell ofereixen servei a la tarda i a la nit, segons les dades que es desprenen del sondeig. El president del Gremi d’Hostaleria, Jordi Roca, sosté que no ha afectat tothom de la mateixa manera: “El delivery i el take-away ha funcionat en locals especialitzats en el menjar ràpid, però no pas a restaurants”, exemplifica Roca.

També la recuperació s’està produint a diferents velocitats: els bars es recuperen a un ritme més ràpid (el 55% ingressa més del 30% que la setmana anterior) que no pas les cafeteries (50%) o els restaurants (38%). Els principals beneficiats per la caiguda del toc de queda són els bars, que registren recuperacions que superen el 70%. “La gent tenia ganes de tornar a les tardes al bar”, sosté Pepe Gómez, propietari del bar Alpujarra dels Merinals.

Previsions optimistes

La percepció del sector és optimista. Si bé quatre de cada deu bars ja han aixecat completament els ERTO que havien aplicat a la plantilla, el 40% preveu fer-ho abans de l’estiu. Segons les previsions del sector, el 90% de locals d’hostaleria treballarà amb la plantilla al complet abans que acabi l’any. Tot i això, els hostalers són prudents i el 62% no espera recuperar les xifres pre-Covid fins a l’any 2022. “Encara treballem amb un terç de l’aforament total, per molt que ho intentem no podrem recuperar-ho tot”, explica el Jaime, propietari d’un restaurant de la Plana del Pintor.

Però el sector torna a rebre una altra bona notícia: la restauració podrà obrir des de les 6 h a partir del 24 de maig, segons avançava divendres la consellera de Salut, Alba Vergés. Una hora i 30 minuts més per recuperar a poc a poc una caixa que les restriccions han deixat tremolant, amb davallades que se situaven entre el 50% i el 70%.

Comentaris
To Top