Ciutat

El Col·legi de l’Advocacia denuncia que a la frontera de Ceuta s’estan vulnerant els drets humans

Reclamen que s’estudiï cada cas i les possibles peticions d’asil

L'Exèrcit, desplegat a la platja de Ceuta per retornar els immigrants / ACN

El Col·legi de l’Advocacia de Sabadell (ICASBD) denuncia que s’està vulnerant la legalitat i els drets humans a la frontera de Ceuta, on uns 8.000 migrants van arribar a territori espanyol la setmana passada provinents del Marroc. Els advocats reclamen que s’estudiï cada cas i les possibles peticions d’asil i, en els casos de menors d’edat, que s’activi l’acollida per part de les comunitats autònomes.

L’advocacia sabadellenca assegura en un comunicat que cal “incidir en el necessari respecte a la legalitat i la protecció dels drets humans”. Per això remarca que el govern d’Espanya ha de contemplar aquestes premisses en les repatriacions que dugui a terme i, la manera de fer-ho, expliquen, passa pel fet que el país està obligat a identificar les persones, oferir-les assistència lletrada i la possibilitat de demanar asil en els casos que fugin de guerres o situacions de persecució que poden demanar protecció internacional. El col·lectiu jurídic recorda que el Tribunal Europeu de Drets Humans (TEDH) obliga a donar assistència lletrada i dotar d’un intèrpret totes les persones migrants.

La Comissió de Defensa dels Drets Humans de l’ICASBD apunta que en aquest cas en què milers de migrants van traspassar massivament la línia de la frontera entre el Marroc i Espanya, no es podien produir devolucions en calent –avalades pel Tribunal Constitucional– perquè aquestes persones “ja eren en el territori nacional” i només es podrien haver retornat “mentre intenten superar els elements de contenció fronterers”.

En el comunicat, afegeixen, el Col·legi d’Advocats de Ceuta assegura que els seus lletrats només van estar mobilitzats a partir de les 14 h de dimarts 18 de maig, tot i que expliquen que els retorns s’havien començat a executar el dia anterior, dilluns.

Comentaris
To Top