Ciutat

La pirotècnia es recupera després d’un 2020 “estrany”

Un sabadellenc compra els seus petards a La Gironina / Victòria Rovira

Bones perspectives per als comerciants i botigues de pirotècnia a la ciutat. La temporada de l’any passat va estar molt marcada per la pandèmia i, tot i que no va acabar en desastre, els mobles es van salvar per ben poc.

“Va ser una revetlla estranya, de molt pocs dies de venda”, explica David Marín, responsable sabadellenc de logística i compres de Petardos CM, que confessa que “l’any passat estàvem cagats, perquè tot es demana amb un any d’antelació, i quan va arribar la pandèmia totes les comandes estaven fetes i, fins a l’últim moment, no vam saber si es podria celebrar Sant Joan“. Indica que “de mitja, la gent se sol gastar els 20 o 25 euros”, una tendència que es manté enguany. En canvi, per a Sandra Corcolés, copropietària de Petards 4×4, “abans una família potser gastava 60 euros, però enguany són més aviat 45, perquè a tothom l’ha afectat la crisi i les famílies redueixen el seu pressupost en petards”.

Una sabadellenca es deixa aconsellar a Petards 4×4 / Lluís Franco

Un “boom que no havíem vist mai”

En canvi, des de la direcció de La Gironina, Neus Cunillera expressa que l’any passat “va sorprendre”, ja que “per punt de venda van ser millors vendes que les del 2019, al voltant d’un 20 o 30% més, també a Sabadell”. Tanmateix, explica que molts punts de venda no van obrir el 2020 i hi va haver moltes baixes en altres festes al llarg de l’any a tot l’estat espanyol, cosa que va fer que “tant als centres de treball com a les oficines centrals de Sabadell, hem estat la gran majoria de l’any en ERTO, perquè les vendes van caure aproximadament un 55%”.

Millor pinta té enguany, explica Marín, ja que “ara hi ha un boom total, tal com està passant a l’hostaleria i altres àmbits” i assegura que “estem veient una cosa que no havíem vist mai”. La recuperació sembla clara, diu, tot i que ningú garanteix que sigui només una aparença i que, simplement, les vendes s’estiguin repartint més i no acumulant-se tant entre el 22 i el 23.

Un treballador de Petardos CM revisa els productes de pirotècnia / Lluís Franco

En aquest sentit, especialment des de Petards 4×4, ja van apostar al 2020 per fer comandes online que només s’haguessin de venir a buscar. “A la campanya de Sant Joan la gent compra sempre a l’últim moment, i es generen cues, però comprant online l’any passat es van evitar moltes, i esperem que enguany continuï així”, explica Córcoles.

Una tradició que ha de portar cua

Sobre la continuïtat de la tradició, des de les tres botigues no tenen cap dubte que l’interès pels petards i les fonts és encara molt viu entre la societat, especialment entre els nens. De fet, Marín assegura que “l’article estrella a Sabadell i a tot arreu són les bombetes i bengales, pels més menuts”, ja que “la revetlla és una festa molt familiar i molt infantil”.

Organització de comandes de petards a La Gironina / Victòria Rovira

Organització de comandes de petards a La Gironina / Victòria Rovira

Sobre canvis, tanmateix, sí que diu que la tendència és a deixar de banda les explosions fortes i “apostar pel color”: “els petards estan cada cop més regulats des d’Europa pel que fa al soroll, amb menys càrrega i menys decibels”, afirma. A més, explica que el centre és la punta de llança d’aquest canvi, on gairebé no es venen petards com a tal, sinó fonts de color, tot i que també està passant al nord i al sud de la ciutat, que encara aposten de forma important per les explosions.

“Si ho prohibim tot no podrem fer res”

Unes explosions que, enguany, tornaran a afectar a molts col·lectius, entre ells els animals de companyia. En aquest sentit, Cunillera, des de La Gironina, diu que els animals, els nens, la gent gran i les persones amb diversitat funcional es poden acostumar: “he vist infinitat de vídeos d’animals veient pirotècnia i gaudint-la, i a la fàbrica hi tenim cavalls, i ni s’immuten quan fem proves de producte, perquè estan acostumats”, argumenta. “Si ho prohibim tot no podrem fer res”, afegeix.

Nous petards amb dissenys sabadellencs de Petards 4×4 d’enguany / Lluís Franco

Comentaris
To Top