Ciutat

Eva Abellan: “Tenim una ciutat molt poc accessible”

La síndica de greuges, Eva Abellan / LLUÍS FRANCO
La síndica municipal de greuges, Eva Abellan / LLUÍS FRANCO

15 anys, 2.600 actuacions obertes i 2.300 tancades. La síndica municipal de greuges, Eva Abellan, celebra l’aniversari de la institució amb tres reptes: espai públic, civisme i transparència administrativa. Segons l’informe del 2020, la síndica ha detectat que les principals preocupacions són la convivència, la cura i l’accessibilitat de l’espai públic. Però també la transparència de l’administració.

Des de l’any 2006, l’oficina ha atès més de 18.200 persones, ha obert 2.600 actuacions i n’ha tancat fins a 2.300. A més, ha fet al voltant de 800 recomanacions. Josep Escartín va ser el primer síndic de la ciutat, càrrec que va ocupar durant dos mandats. Eva Abellan va rellevar-lo l’abril del 2018. L’any 2020 va atendre un 207% més de queixes que el 2006. En el còmput global, el 60% de les resolucions treballades s’han resolt a favor de la ciutadania.

Quin balanç fa dels 15 anys de sindicatura? Jo la lidero des del 2018, abans hi havia Josep Escartín al capdavant. El balanç que jo puc fer és molt positiu, la institució és molt sòlida a la ciutat, tot i que ha perillat en alguna ocasió. Durant aquests anys hem rebut queixes del 8% de la població. 

Quines són les necessitats actuals de Sabadell? M’he plantejat tres grans objectius per al 2021. Un, que l’espai públic sigui més segur i transitable, perquè tenim una ciutat molt poc accessible i encara no hi ha pla d’accessibilitat. Dos, aconseguir una ciutat més cívica, on la convivència sigui un dels punts forts. I tres, la ràpida resposta de l’administració pública, perquè hi ha departaments que no responen ni en temps ni forma.

Ara s’està acabant d’elaborar l’ordenança de Convivència i Civisme. Té coses molt innovadores com la sensibilitat de gènere. És necessari que l’ordenança reguli aspectes com els sorolls a la via pública, els botellons, excrements dels gossos, contenidors desbordats… però la meva esperança és que, a partir de l’ordenança, es facin campanyes de sensibilització a la ciutadania. I, després, si continuen els mals hàbits, sancionar.

Com pot incidir la seva institució sobre els quefers públics? Detectem les problemàtiques i necessitats de la ciutat. Analitzem cada cas que ens arriba sota una lupa jurídica i argumentativa molt fonamentada i fem una recomanació a l’Ajuntament amb solucions. És una feina de picar pedra.

L’Ajuntament té en compte les seves recomanacions? L’any 2020, de les 57 recomanacions que vaig emetre, van acceptar-ne 9 i en van rebutjar 9. Les 39 restants no han rebut resposta.

Comentaris
To Top