Ciutat

Una beca per oferir oportunitats al talent jove

La Fundació Impulsa aterra a Sabadell el curs 2021-2022 amb la intenció de quedar-s’hi durant molts anys

Foto d'arxiu del concurs de fusta moble FP / LLUÍS FRANCO

La Fundació Impulsa aterra a Sabadell el curs 2021-2022 amb la intenció de quedar-s’hi durant molts anys. Per criteris econòmics i de motivació, el projecte becarà joves de quart d’ESO perquè puguin estudiar cicles de formació professional. Professionals amb llarga trajectòria de la ciutat, amb perfils molt variats, els faran de mentors al llarg de dos anys per acompanyar-los i ajudar-los a créixer personalment. Un dels objectius és que tothom que té talent tingui les mateixes oportunitats

Són joves amb molt potencial i motivació, però molts d’ells necessiten acompanyament i suport econòmic. La Fundació Impulsa, que ja ha ajudat més de 230 alumnes de 4t d’ESO d’arreu de Catalunya, arribarà a Sabadell el curs 2021-2022. Hi ha una cinquantena de candidats –presentats per 21 instituts de la ciutat, 13 públics i 9 concertats– que opten a una de les 20 beques per facilitar l’accés als cicles de formació professional.

Però el valor afegit de la Fundació Impulsa es troba en l’acompanyament dels joves, a qui s’assigna el mentoratge d’un professional amb llarga trajectòria.  “És una figura que valoren molt. És algú que al llarg de dos anys està pendent acadèmicament i professionalment d’ells i que els ajuda a créixer com a persones”, ressalta la responsable de formació i orientació de la Fundació, Jacqueline Vérez.

Les famílies dels  estudiants becats en alguns casos tenen rendes familiars baixes. “Tots ells tenen molt de talent, però alguns d’ells probablement no podrien continuar els estudis sense una ajuda externa. Tenen una gran motivació i el desig d’ajudar les seves famílies en tot el que puguin”, assenyala Vérez.

La Fundació arriba en un context en què, segons dades del maig del 2021, hi ha 1.158 menors de 24 anys a l’atur a Sabadell. A Catalunya, el percentatge de la mateixa franja d’edat és del 33%:  “Hi ha joves que ho veuen tot molt fosc i de cop se’ls obre una oportunitat en què depenen d’ells i els pot canviar la vida”.

Estudiants de tot Catalunya van participar divendres al concurs de la família professional fusta i moble a l’Institut Escola Industrial

Foto d’arxiu d’estudiants de tot Catalunya al concurs de la família professional fusta i moble a l’Institut Escola Industrial / LLUÍS FRANCO

‘L’efecte papallona’ de la beca

Els sectors que generen interès entre els joves sabadellencs que opten a la beca són variats: el sanitari, l’assistencial, l’automoció, la mecànica, la fusteria, les arts gràfiques, la cuina o l’esport, entre molts d’altres. La Fundació es preocupa perquè els interessos del jove i el mentor encaixin, amb molts punts en comú. A Sabadell, empresaris, emprenedors i professionals ja s’han sumat al projecte.

És el cas d’Alicia Bosch, presidenta del Consell Intersectorial d’Empresaris de Sabadell i Comarca (CIESC): “La idea del mentoratge és un valor humanista a recuperar. Un petit esforç pot canviar l’objectiu vital d’una persona”. Ella va adquirir el compromís sense pensar-s’ho dues vegades:  “Hem de ser conscients de l’efecte papallona que pot tenir l’ajuda”.

L’incentiu que genera les beques per als estudiants és un efecte que Vérez ha pogut comprovar, fins i tot abans que s’hagin atorgat:  “Els instituts ens han traslladat que s’han trobat amb casos d’alumnes que estan tan il·lusionats i motivats que han canviat d’actitud. L’oportunitat els ha despertat l’esperit de superació”.

Un dels molts objectius amb què treballa la Fundació, i que ha acabat de convèncer els mentors sabadellencs, és que la societat i el teixit empresarial puguin conèixer el gran talent dels joves.

La mestra i pedagoga Carmina Pinya també formarà part de l’equip de mentors sabadellencs: “Un dels objectius de la societat és que tothom adquireixi un compromís social. I és un projecte que promou la igualtat d’oportunitats. Per la meva experiència, crec que puc acompanyar els inicis del camí professional del jove”.

Olga Bayer, emprenedora del sector immobiliari, també s’hi ha sumat com a mentora, sobretot valorant que es tracta d’una iniciativa privada amb la qual es pugui contribuir amb coneixement: “És un granet de sorra per ajudar joves que tenen realitats molt diverses”.

El cas del Jiafu i la Marta

Jiafu Chen, vigatà de 18 anys, ha estat el millor alumne de la seva promoció d’Informàtica i l’any vinent estudiarà Desenvolupament d’aplicacions orientades a la intel·ligència artificial. Ha col·laborat amb campanyes solidàries en diferents entitats. Però quan se li pregunta per la Fundació Impulsa, ressalta: “És una beca que va més enllà, que t’ajuda a millorar com a persona”.

La psicòloga Marta Calvo ha estat la seva mentora des que tenia 16 anys: “Al principi no sabia amb què el podia ajudar, perquè és una persona molt intel·ligent. Però vaig veure que podia ajudar-lo amb alguns valors culturals o amb coses que a mi em semblaven quotidianes i que per a ell no, com trobar feina o buscar un pis a Barcelona per anar-hi a estudiar”. La relació, sosté, anirà més enllà dels dos anys en què han coincidit a la Fundació Impulsa: “Gràcies al temps de mentoria, hem teixit una confiança que perdurarà en el temps”

“Sense ella no hauria arribat fins aquí”, conclou Chen.

Un projecte que s’expandeix

Qui? És una fundació que va néixer l’any 2015 a Vic com una iniciativa d’un grup d’empresaris per implementar accions “amb impacte social i econòmic”. De moment, el mètode és present a Osona, la Garrotxa, el Berguedà i el Moianès. El curs 2021-2022 serà a Terrassa, el Bages, el Baix Empordà i a Sabadell.

Com ajudar la Fundació?

Com? La Fundació vol comptar amb la involucració del sector empresarial de l’entorn per continuar creixent curs rere curs. A banda dels mentors i del finançament que pugui rebre, també vol comptar amb empreses de sectors diversos que ofereixin llocs per fer pràctiques als joves.

El curs vinent, a Sabadell

L’equip: El grup de mentors de la ciutat està format “per una xarxa de professionals amb ganes d’ajudar”. Una infermera de pediatria del Taulí, un enginyer dedicat a la construcció, un assessor fiscal, empresaris d’administració de finques, un economista, una informàtica o una educadora social són exemples dels perfils variats.

El compromís dels joves

Com? Els joves que són becats per la Fundació Impulsa adquireixen una sèrie de compromisos: aprovar el 80% de les assignatures, participar en les activitats formatives proposades, assistir a les sessions de mentoria i fer, com a mínim, 25 hores de voluntariat al llarg del curs en alguna entitat social del territori.

Tània Nadal (Impulsa): “Són joves amb un gran potencial que ajudaran el teixit econòmic de l’entorn”

Comentaris
To Top