Ciutat

La baixada en els contagis es frena per la desescalada

Els casos confirmats de Covid repunten lleugerament. La majoria es produeixen entre joves menors de 30 anys, el grup pendent de vacunar

Una sanitària atén un pacient al Taulí / V. ROVIRA

[Albert Acín i Marta Ordóñez]

Repunt en els contagis de coronavirus després del relaxament de les restriccions. Els nous casos han augmentat un 22,6% a Sabadell en una setmana. L’augment dels contactes socials –especialment entre els joves no vacunats– explica la pujada de la incidència, segons els experts. “L’edat mitjana dels contagiats s’ha desplomat: en dues setmanes hem passat dels 37 als 32 anys de mitjana, amb un predomini de joves entre 20 i 30 anys”, explica Manel Cervantes, cap de Malalties Infeccioses de l’Hospital Parc Taulí.

Tot i que s’ha trencat la tendència positiva, la situació no és preocupant. L’augment de contagis és subtil i manté a la ciutat fora de la zona de risc: s’han detectat 30 casos per cada 100.000 habitants en la darrera setmana. La majoria de noves infeccions es produeixen en persones amb poques possibilitats de patir un quadre de coronavirus greu i que, per tant, no han de ser hospitalitzades, segons Cervantes.  No hi ha cap senyal d’alarma. La situació està controlada”, assevera.

Una mort aquest juny

La caiguda dels contagis en les darreres setmanes gràcies a la vacunació s’està notant al Taulí: actualment hi ha una desena de pacients ingressats, lluny del pic màxim del gener –190. La mortalitat també ha caigut: aquest mes de juny, una persona ha perdut la vida a causa del virus al Taulí, el registre més baix en l’últim any. L’avenç en la campanya de vacunació, que ha arribat al 60% de la població a Sabadell, ha fet caure els casos mortals i també ha reduït l’edat mitjana dels pacients ingressats a l’hospital, que ara ronda la cinquantena.

El perfil del pacient de gravetat correspon a persones amb patologies prèvies, segons Cervantes: “Els casos d’hospitalització corresponen a persones amb problemes de salut previs, que s’han vacunat, però no han generat total immunitat, tot i que responen millor a la malaltia”.

Sis de cada deu sabadellencs, vacunats

El 60,8% de veïns de Sabadell ja han rebut una dosi de la vacuna del coronavirus, sis de cada deu. I d’aquests, el 39,4%, pràcticament quatre de cada deu, ja porten les dues dosis o la pauta completa, en el cas dels que només n’han rebut una de Janssen que és monodosi.

Comentaris
To Top