Diners

Fons Next Generation, la clau per a re-industrialitzar Europa

La indústria torna a situar-se en el centre de la política europea (CEDIDA)

La indústria pot ser, ha de ser, un dels grans beneficiats de l’imminent desplegament dels fons europeus Next Generation, com a motor que és de l’economia catalana, espanyola i europea. Així ho creu almenys el secretari general d’Indústria i PIME del Govern central, Raül Blanco, protagonista aquest dilluns d’una trobada telemàtica organitzada per la Fundació per la Indústria.

Blanco, professor d’Economia Aplicada a la UB, va parlar sobre El paper de la indústria en el Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència d’Espanya, aprovat l’abril pel Govern espanyol i que recull 212 inversions i reformes que mobilitzaran 140.000 milions d’euros en el període 2021-2026, provinents dels fons europeus.

El ponent recordà que aquest pla persegueix a curt termini la recuperació del creixement econòmic enfonsat per la Covid-19 i, en concret, la creació d’ocupació, a més de preparar el país per fer front als reptes de futur.

“Per combatre la pandèmia -va precisar Blanco- el 2020 vam destinar un volum inèdit de recursos, principalment a protegir la renda dels treballadors, el teixit productiu i l’Estat del Benestar. Nou de cada 10 euros gastats han anat a mitigar aquesta crisi. Els ERTO són un exemple i ja el 80% dels 970.000 treballadors afectats ha tornat a la feina”.

El 2021? “Els factors que impulsaran la reactivació són l’acceleració de la vacuna, l’aplicació dels Pressupostos Generals de l’Estat i, per suposat, els fons Next Generation. Les prioritats del pla -el primer que es va aprovar a la UE- són la transició ecològica, la transformació digital, la cohesió social i territorial i la igualtat de gènere. Per primer cop en molt de temps, la política industrial s’ubica en el centre de l’acció política de la UE”.

Espanya destinarà a projectes de política industrial 3.782 milions d’euros dels Next Generation, i 4.894 milions a l’impuls de les pimes.

Raül Blanco va anunciar l’articulació d’un Pacte d’Estat per la Indústria, fruit del consens polític i social, que comportarà una nova estratègia en aquest sector a desenvolupar fins al 2030.

La trobada amb Blanco forma part del Programa per potenciar la Indústria 4.0 com a impulsora de la transformació de l’economia catalana.

Comentaris
To Top