Ciutat

“La vacunació no frenarà la cinquena onada que vivim”

L’augment de contagis que tot el país registra aquests dies continuarà durant una o dues setmanes, ja que seguiran sortint positius de contactes estrets i la vacunació encara trigarà unes setmanes a fer efecte. Així ho creuen tant el cap de Malalties Infeccioses del Taulí, Manel Cervantes, com l’investigador del grup BIOCOMSC de la UPC Daniel López Codina. I tot i l’optimisme per l’avenç de la campanya de la vacunació, López insisteix que això “no frenarà la cinquena onada que vivim”.

Una infermera prepara dosis de la vacuna a la Pista / VICTÒRIA ROVIRA

A Sabadell, els contagis van créixer un 58,3% la setmana passada respecte a l’anterior, passant de 60 a 95, una xifra molt similar a la mitjana de tot Catalunya, on l’increment va ser del 58,4%. Això sí, la principal diferència és que al nostre municipi l’edat mitjana de les persones que es contagien és sensiblement més alta, de 36 anys, mentre que al país baixa a 28,7 anys. L’increment dels contagis l’atribueixen a la suma de diferents factors, com la celebració de la revetlla de Sant Joan, la reobertura de l’oci nocturn i el relaxament de l’ús de la mascareta a l’exterior.

A l’hospital no es nota

Manel Cervantes, per la seva part, afegeix que de moment “a l’hospital no hem notat res” pel que fa a les persones hospitalitzades a planta, entre 10 i 12 en total en els darrers dies, i a UCI, les mateixes quatre persones des de fa deu dies. Sí que hi ha hagut un canvi de tendència a Urgències, on els diagnòstics per malaltia lleu han passat d’un parell per dia a una desena. De fet, Cervantes subratlla que de les quatre persones que hi ha a les cures intensives, una no està vacunada i tres tenen una dosi, però els falta completar el procés d’immunització.

En aquesta línia, més que amoïnar-se pels contagis entre els joves que en general passen la malaltia de forma lleu, el cap d’Infeccioses creu que Salut hauria de posar el focus a vacunar les persones de 60 a 70 anys, molt més vulnerables. A Sabadell tenen la pauta completa el 58% dels veïns de 60 a 65 anys i el 30,4% dels que tenen entre 66 i 69 anys. Tant López Codina com Cervantes recorden que cal tenir present que la pandèmia no ha acabat i aposten per la responsabilitat. “L’onada actual l’hem de frenar amb un comportament intel·ligent de la població evitant situacions de risc”, indica Codina.

Més del 60% de vacunats

El 63,8% de sabadellencs ja han rebut una dosi de la vacuna contra la Covid-19, són 117.181 persones. I la pauta completa ja la tenen el 44,4%.

Publicitat
Comentaris
To Top