Ciutat

Les obres del passeig soterrat, en espera quatre anys després

L’obertura d’un nou concurs públic d’idees per urbanitzar l’espai guanyat gràcies al soterrament de les vies dels FGC entre Can Feu i Gràcia reobre el debat sobre com ha de ser aquesta zona

Imatge general del passeig sorgit del soterrament, per urbanitzar / VICTÒRIA ROVIRA

Anys enrere Sabadell tenia una ferida que separava els barris de Can Feu i Gràcia. Eren les vies del tren dels FGC, que a finals del 2019 van quedar soterrades en una de les principals gestes de l’anterior govern quadripartit. Però des d’aleshores només s’ha urbanitzat, i de forma provisional, el tram més petit, que va des de la rambla d’Ibèria a la plaça d’Anselm Clavé. Aproximadament quatre anys més tard de l’inici del primer concurs d’idees per urbanitzar l’espai, podrien començar les obres definitives per reconvertir la zona.

Ara, també quatre anys després d’inaugurar la nova estació dels Ferrocarrils i d’haver soterrat la línia ferroviària S2, feines atribuïbles a l’anterior executiu, el govern de Marta Farrés té novament l’oportunitat d’urbanitzar el passeig guanyat gràcies a l’espai que han deixat les vies. D’idees n’hi ha diverses, però tant la voluntat del Govern com la dels arquitectes consultats i de la ciutadania van en la línia de convertir aquest espai en un gran espai verd, de gairebé 800 metres de llargada.

Un corredor que connecti aquests dos barris i la zona cèntrica de la ciutat, enllaçant des del Castell de Can Feu fins a la plaça d’Anselm Clavé. Aquests dies, els despatxos d’arquitectes de Sabadell i més enllà estan recopilant la documentació de les bases del concurs que de nou ha plantejat l’Ajuntament per urbanitzar aquest espai.

Segon concurs

Serà el segon, ja que el primer va quedar anul·lat el desembre del 2019 perquè el Tribunal Català de Contractes del Sector Públic va acceptar un recurs contra el primer veredicte, en considerar que es podria haver trencat l’anonimat de les sis propostes finalistes. El resultat concurs durarà 12 mesos, a partir dels quals coneixerem el guanyador i es podrà procedir,  si no hi ha més entrebancs, a adjudicar les obres, pressupostades inicialment en 2,4 milions d’euros. Inicialment la meitat dels diners havien de sortir de fons europeus, però com que el projecte no estarà acabat el 2022, l’Ajuntament no podrà accedir a aquests 1,2 milions d’euros previstos i els destinarà al parc del Nord. Per tant, a hores d’ara està previst que la totalitat de la inversió vagi a compte del pressupost municipal.

El portaveu de la plataforma Soterrament FGC Ara, Isidre Soler, confia que per fi comencin les obres. “Demanem que es posin les piles i sigui una prioritat”, apunta.

1-Plataforma única

El futur passeig sorgit del soterrament tindrà, amb molta probabilitat, una plataforma única que permetrà el pas dels vehicles dels veïns, serveis i emergències pel seu lateral. Els 30 metres d’amplada de l’espai són determinants per poder-ho mantenir i que no perjudiqui especialment tot el tram central, pensat per passejar i ser un espai d’estada. S’hi proposen des de pèrgoles per generar espais d’ombra a diferents trams de bancs o taules per aturar-s’hi.

Una proposta elimina el pont del carrer de Sobarber, d’altres el mantenen com a mirador i element històric.

El Castell de Can Feu, a la banda oest del passeig / VICTÒRIA ROVIRA

2-Increment de la vegetació

La vegetació serà la clau del projecte, que el convertirà en el corredor verd en què pensa l’Ajuntament. L’arquitecte Eduard Fenoy, autor del projecte guanyador del primer concurs, Teixint els Barris, explica que “més que buscar arbres de gran port, pensem en matolls com el boix, el boix grèvol, avets, etc.”, perquè el pas del tren per sota dificulta -que no impossibilita- la plantació d’arbres.

“Ha de ser un corredor ecològic i de passeig del centre de la ciutat cap enfora i de fora cap endins”, subratlla l’arquitecta Anna Planas, del despatx Planas Esquius Segatti, segons classificats.

3-Zones recreatives

Els prop de 800 metres de recorregut de tot l’espai, des del Castell de Can Feu fins a la plaça d’Anselm Clavé, permeten incorporar-hi una gran diversitat de propostes. Algunes són zones de joc per als infants, tant clàssics com d’aigua sobretot pensats per a l’època estival. El projecte Calma, d’Anna Esquius, proposa ubicar diferents espais esportius al sector Planetes “amb un ventall ampli d’usuaris”. Hi hauria des d’una pista poliesportiva a taules de ping-pong. A part, que es podria circular amb bicicleta o patinet per tot el passeig i podria tenir un circuit esportiu.

4-Integració del sector Planetes

El sector Planetes de Can Feu, entre la rambla d’Ibèria i el passeig de Can Feu, fa anys que reclama atenció per resoldre problemes d’accessibilitat i mobilitat que esperen poder resoldre amb la urbanització del passeig sorgit del soterrament de les vies del tren. Propostes com la d’Hàbitat i Espai, de l’arquitecta sabadellenca Isabel Vega, aposten per crear tres places a tot el passeig. Una, la del Satèl·lit, “connectaria el barri dels Planetes amb el nou parc lineal, integrant-lo en el conjunt”, explica l’arquitecta. Les noves propostes també hauran de fer referència a millores dels accessos.

5-D’aparcament a plaça central

L’aparcament d’FGC podria tenir els dies comptats. Cap dels sis projectes finalistes en el primer concurs el mantenia i tots el convertien en una plaça que fes de ròtula entre el passeig i el Centre. Un espai verd, fins i tot amb graderies com a amfiteatre en comptes de tenir el Mur de la Llibertat. “Posar-hi cotxes ens sembla que no toca, haurien d’anar a un altre lloc”, apunta Fenoy. Per Planas, “la posició cèntrica que té no li correspon un aparcament”. “És un anacorisme”, argumenta un altre projecte. Es va inaugurar ara fa quatre anys.

L’aparcament dels FGC, al costat est, està qüestionat / V. ROVIRA

Comentaris
To Top