Publicitat
JOSEP MERCADÉ

Necessitat de desencallar

[Josep Mercadé, periodista]

L’altre dia m’ho deia una persona. Tornem a estar encallats. Com podeu suposar, es referia a l’important repunt de contagis que ha provocat un clam de prudència per part de persones del món sanitari davant el creixement sobtat del nombre d’infeccions per Covid-19. Si ho mirem bé, aquesta sensació d’estar encallats es repeteix en molts altres àmbits de la nostra vida quotidiana. 

De seguida en trobem exemples. En la política catalana, tot i els indults, som en un moment d’incertesa. Per a uns, cal seguir el full de ruta traçat a partir de l’1 d’octubre del 2017 i anar, com sigui, cap a la independència passant per un referèndum d’autodeterminació vinculant. Per a uns altres, el govern d’Espanya, cal passar pàgina i apunten cap a mantenir la via autonomista reconeixent alguns errors del passat com la causa de l’increment de catalans partidaris d’un estat propi. No podem dir que les negociacions estiguin encallades, ja que encara no han començat, però sí que les posicions de cadascú ho estan.

Les pensions són un altre entrebanc per a un ampli sector de la societat. Moltes veus asseguren que el sistema pot col·lapsar i les alternatives aportades no satisfan tothom. Les jubilacions dels propers 10 o 15 anys són les més problemàtiques pel gruix de persones que haurien de passar a cobrar de l’Estat. Tot i l’acord que govern i agents socials acaben de tancar, molta gent considera que les posicions estan encallades, ja que no volen ni sentir a parlar de rebaixar els imports que tenen dret a percebre i prefereixen treure recursos del pressupost de defensa.

Davant de tot aquest panorama, necessitem que les coses es desencallin. Pel que fa a la Covid-19, la sensació és que s’allarga massa i això juga una mala passada en l’estat d’ànim de les persones. Si les coses van com aquests darrers dies, sorgirà el dilema de fer passos enrere i crec poc probable que el govern esculli l’opció de fer massa restriccions per no llençar per la borda una temporada turística que es presenta molt millor del que es podia esperar. A més, hi ha ganes de sortir.

Pel que fa a la situació política de Catalunya, caldrà moure més fitxes per evitar que les resolucions del Tribunal de Cuentas provoquin una mobilització que posi més entrebancs a la negociació entre Generalitat i govern central. Més d’una força política està interessada que això passi i així trobar més motius per mantenir la repressió per part d’uns i seguir fent-se les víctimes per part dels altres. Efectivament, necessitem desencallar.

Publicitat

Subscriu-te gratuïtament al butlletí ‘Bon dia, Sabadell’

Comentaris
To Top