Ciutat

Deu plans frescos per passar l’onada de calor

El mapa de Sabadell que reflecteix el comportament tèrmic
L'onada de calor creuarà el sud de la península Ibèrica aquest cap de setmana -10 i 11 de juliol de 2021- / Cedida

Aquest cap de setmana -10 i 11 de juliol- passarà pel sud de la península Ibèrica una onada de calor procedent del nord d’Àfrica que deixarà temperatures màximes de 32ºC a Sabadell. Segons les prediccions meteorològiques aquesta onada no afectarà directament a Catalunya, però sí que serà un cap de setmana molt calorós, sec i amb molta xafogor. Les hores de més calor, tant dissabte com diumenge, seran d’11h a 20h, així que durant aquestes hores evita exposar-te directament al sol, mantingues el teu cos hidratat i rebaixa la teva temperatura remullant-te amb aigua sempre que puguis. A l’estiu sempre fa calor, i tots plegats ja hi estem acostumats. Però, estem preparats per enfrontar-nos a la calor quan arriba amb tanta força? És molt important ser-ne conscients i, sobretot, fer plans que no ens exposin a la calor directament. Patir un cop de calor és molt desagradable… i molt perillós per la salut!

En fases de calor extrema com la que viurem aquest cap de setmana, la Generalitat de Catalunya demana seguir els següents consells: A casa s’ha de controlar la temperatura tancant les persianes durant el dia i obrint les finestres durant la nit. Estar a les habitacions més fresques és el més segur si no es pot recórrer a algun tipus de climatització com un ventilador o l’aire condicionat. És bo refrescar-se amb aigua freda tan sovint com es pugui i beure aigua fresca de forma regular. Al carrer, s’ha de portar sempre una gorra o un barret i fer servir roba lleugera, preferiblement de cotó i de colors clars. És millor caminar i mantenir-se a l’ombra sempre que es pugui i remullar-se amb aigua la cara i, fins i tot, la roba. Al cotxe s’ha d’evitar viatjar durant les hores de més calor, no deixar mai els infants ni les persones especialment vulnerables a l’interior del vehicle amb les finestres tancades, i fer atenció especial als canvis de temperatura en entrar i sortir. Per últim, s’han de cuidar els animals de companyia i cuidar els àpats que fem, intentant que siguin lleugers.

Deu plans ‘frescos’

A continuació us proposem deu plans per fer durant aquesta onada de calor. Són activitats que us mantindran l’ànima fresqueta, i esperem que el cos també. Deu maneres diferents de gaudir el cap de setmana, que pot ser dels més calorosos de l’estiu d’enguany.

1- Anar a la vora del riu Ripoll a refrescar-se

De vegades no ho pensem, però a Sabadell tenim 7 km de riu fantàstic que creua la nostra ciutat de Nord a Sud. Aprofita les primeres hores del matí, que farà menys calor, per descobrir algun punt del Ripoll o anar fins aquell indret que ja coneixes. Pots gaudir d’un dia de pícnic a l’ombra de la vora del riu, o simplement fer-te una bona remullada! La calor, passada per aigua, sempre és millor.

2- Prendre un gelat, una orxata o un granissat

Algunes persones, davant la calor, són propenses a tirar cap a la geladeria… per què serà? Doncs perquè prendre un gelat, un granissat o una orxata ben fresqueta sempre és una molt bona opció per matar la calor. I, no ens enganyem: estan boníssims!!! Si no ets de gelats, qualsevol beguda o producte fred farà el fet.

3- Descansar a l’ombra d’algun parc

Una alternativa simple per passar les altes temperatures a gust és anar al parc. Sí, al parc. Allà també hi fa calor, però si trobes una ombra sota un bon arbre on descansar, segur que et sents millor que escarxofat al sofà de casa. Localitza una font a prop, i ja estàs a punt per passar el dia d’una manera ben fresqueta. El Parc Catalunya, el Parc Central del Vallès, el Parc de Can Gambús, el Parc del Nord… les opcions són infinites!

4- Quedar-se a casa i fer algun pla tranquil

També és una bona opció per totes aquelles que la calor us deixa aixafades i mandroses. Pots treure la pols i jugar a aquell joc de taula que et van regalar fa tres Nadals. Convida a les persones de la teva bombolla i, respectant sempre les mesures sanitàries, gaudiu d’un dia tranquil a casa. També pots fer-te una dutxa d’aigua freda: també és una bona opció.

5- Anar al cinema o a llocs amb aire condicionat

Pot ser que les pel·lícules no t’agradin, però estar en un ambient fresc, a les fosques i amb aire condicionat és ideal per lluitar aquesta xafogor tan horrorosa. I si fan alguna pel·lícula que t’agradi, millor que millor. També pots anar a passejar per tendes de roba o altres establiments que comptin amb aire condicionat.

6- Llegir un llibre, una revista, o el Diari de Sabadell

L’onada de calor també és un bon moment per llegir. Un llibre, una revista o el Diari de Sabadell per allunyar el teu cap de la xafogor i traslladar-lo a un altre indret. Tots tenim aquell llibre agafant pols a l’estanteria, que fa temps que volem llegir i mai hem trobat el moment. Aprofita que a fora s’estan fonent fins i tot els ventiladors i queda’t gaudint d’una bona lectura. El temps passa volant i la calor desapareixerà de seguida!

7- Cuinar una recepta per llepar-se els dits

Cuinar és una activitat tranquil·la, que no requereix gaire esforç físic -a no ser que siguis cuiner/a en un restaurant- i, a més a més, és molt satisfactori. Pots prendre’t aquesta calor com una oportunitat per aprendre a fer postres, o per tornar-te a mirar aquella recepta del Marc Riba que va fer que la panxa et ressonés durant setmanes i cuinar-la sense pressa.

8- Fer activitats creatives: pintar, dibuixar, música…

Deixa volar la teva imaginació i atreveix-te amb alguna activitat artística. Escoltar bona música, un disc que t’emocioni, mentre fas un dibuix o pintes un mandala t’ajudarà a mantenir-te distret/a i no pensar en l’episodi de calor. No cal que pintis per ser el següent Picasso, però de ben segur que t’ajudarà a relaxar-te.

9- Beure aigua, aigua, aigua i més aigua

Aquesta, més que un pla per fer, és una obligació. És el primer consell i el més important perquè el nostre cos suporti la calor. Els humans, tot i que de vegades ens creiem invencibles, no ho som. I tenir una deshidratació severa o patir un cop de calor a causa de no beure aigua és una mala manera de recordar-ho. Beu aigua al llarg de tot el dia. Si pot ser, beu molta aigua. I ja veuràs com la calor millora.

10- Mirar sèries o pel·lícules a la teva plataforma preferida

Potser després de l’any que portem de confinaments i mesures sanitàries que ens han mantingut molt de temps tancats a casa ja estàs fart o farta de mirar sèries i, segurament, ja et coneguis gairebé totes les sèries i pel·lícules de plataformes d’streaming com Netflix, HBO o PrimeVideo. Però de ben segur que hi ha alguna sèrie que no has vist, i que tens ganes de veure. Si no, prova amb els documentals: poden semblar avorrits, però no ho són! Segur que et sorprendràs gaudint d’un reportatge sobre taurons blancs nedant per les costes de Sud-àfrica o d’Austràlia, o seguint una manada de lleons per la sabana, mentre prens un bon refresc estirat al sofà. També pots provar amb pel·lícules, o fer una marató d’alguna saga que t’agradi molt. Sabies que totes les pel·lícules de Harry Potter seguides duren més de 19 hores? Abracadabra i fora la calor.

Consells davant la calor

  • Beu aigua i menja lleuger. Sigues previsor/a i beu molta aigua. Fes àpats lleugers i evita beure cafè i begudes alcohòliques ja que et deshidraten l’organisme. Menja fruita i aliments rics en aigua.
  • Cuida les persones més vulnerables. Fes que la mainada i la gent gran beguin sovint líquids i que no surtin durant les hores de més sol i calor -entre les 11h i les 20h-.

  • Estigues en llocs frescos. Intenta estar en llocs climatitzats, sobretot quan faci més calor. Si no tens ventilador ni aire condicionat, ves a algun lloc que en tingui o queda’t a l’ombra.

  • Si trobeu algú amb efectes de la deshidratació… Aviseu urgentment els serveis mèdics o el 112. Traslladeu aquella persona a un indret més fresc, doneu-li aigua, mulleu-la i venteu-la.

Comentaris
To Top