Diners

El futur econòmic de Catalunya implica ineludiblement la Indústria 4.0

A Catalunya, 361 empreses treballen la ciberseguretat (CEDIDA)

El Vallès Occidental -amb un 13,7% del total- és la segona comarca amb més presència d’empreses que treballen en l’anomenada Indústria 4.0, d’un total de 1.111 a Catalunya (el Barcelonès lidera amb un 58,3%). I el seu nombre no para de créixer…

La Fundació per la Indústria Sabadell-1559, la Direcció General d’Indústria de la Generalitat i l’Agència per a la Competitivitat de l’Empresa (ACCIÓ) han organitzat aquest dilluns la presentació telemàtica de l’informe Capacitats i tecnologies vinculades a la Indústria 4.0 a Catalunya.

Han intervingut Miquel Ribé, president de la Fundació per la Indústria; Natàlia Mas, directora general d’Indústria, i Carles Miranda, manager d’Indústria 4.0 i Economia Circular a ACCIÓ.

L’informe és una actualització de l’estudi elaborat el 2019 i descriu l’ecosistema d’empreses que treballen al Principat les tecnologies de la Indústria 4.0: fabricació additiva, núvol, realitat virtual i augmentada, connectivitat, Internet de les Coses (IoT), intel·ligència artificial, robòtica, ciberseguretat…

En la presentació, Ribé va recordar que la Fundació per la Indústria defensa i promociona la Catalunya industrial, per la qual cosa demana una política industrial efectiva i una industria local forta i d’alt valor afegit. “Vivim canvis vertiginosos i patim problemes com una escassa inversió, una energia massa cara o una formació deficient, que requereixen de mesures urgents. No podem perdre el tren de la prosperitat”.

Mas, en el càrrec des del mes de juny, va expresar que “el nostre objectiu com a govern és transformar de forma accelerada el teixit industrial català, i aquest informe respon a la necessitat de conèixer al detall aquesta realitat, per donar un salt qualitatiu després d’una crisi econòmica i d’una pandèmia”.

La nova secretària general d’Indústria reconeix que “la Indústria 4.0 representa un canvi de paradigma en la manera de concebre, dissenyar i produir les coses. En aquest espai conflueixen tendències tecnològiques com la digitalització, els robots autònoms, la computació en el núvol o la intel·ligència artificial. Totes juntes ajuden a transformar, i a millorar, els processos productius”.

MENYS DE 10 ANYS DE VIDA

Miranda, expert en R+D+i, Indústria 4.0 i economia circular, va detallar les principals magnituds de la Indústria 4.0, el seu impacte en l’activitat industrial i econòmica, les oportunitats de negoci que genera a les empreses, els reptes i tendències…

A Catalunya, la Indústria 4.0 s’ha fet un important forat al mercat, amb 1.111 empreses censades (el triple que el 2017) que ocupen a 26.000 persones i facturen 5.564 milions d’euros anualment. Com dèiem, un 13,7% d’aquestes empreses són del Vallès Occidental.

“Parlem d’un sector emergent, on gairebé la meitat de les empreses (45,5%) té menys de 10 anys de vida i el 28,5% són start-ups. Una altra dada important: prop d’un terç (31,3%) són empreses exportadores”.

Segons Miranda, “la tecnologia que més empreses treballen és la ciberseguretat (361), tot i que les que més facturen se dediquen a intel·ligència artificial (179) i IoT (251)”.

Metal·lúrgia i productes metàl·lics (10,2%) és el sector més demandant de solucions de la Indústria 4.0 al Principat, seguit per alimentació i productes gourmet (8,2%) i logística, comerç electrònic i distribució (7,7%).

Ara per ara, les principals tendències en la Indústria 4.0 catalana són “les biològiques, el disseny centrat en la persona, l’automatització intel·ligent, el 100% remot, els materials avançats i la sostenibilitat”.

Publicitat
Comentaris
To Top