Publicitat
Ciutat

Sabadell supera el gran pic de la cinquena onada

El vertiginós repunt de contagis de Covid-19 posterior a Sant Joan s’ha començat a frenar i la corba de la cinquena onada ja fa baixada.

Les dades del Departament de Salut reflecteixen que des de la setmana passada els indicadors de la situació de la pandèmia a Sabadell van a la baixa. Una tendència que, en cas de mantenir-se en els pròxims dies, indicaria que s’ha superat definitivament el pic de la cinquena onada i que es dona per superada.

Cua per accedir al CAP Centre aquest dilluns / VICTÒRIA ROVIRA

La millora de la situació epidemiològica es nota al carrer, però encara no al Taulí, on s’estan suspenent algunes intervencions quirúrgiques no urgents per poder tenir prou personal a l’UCI. Tot i això, els contagis a Sabadell de la setmana passada respecte a l’anterior van créixer un 54%, passant de 659 a 1.013.

La velocitat de reproducció de la malaltia (Rt), és a dir, un càlcul entre els contagis diagnosticats i el temps en què s’han detectat, indica que la pandèmia s’ha frenat a la meitat del que ho feia dies enrere. L’1 de juliol l’Rt era de 3,98 punts, una xifra que equival a tenir la situació descontrolada quan se supera el 3, segons l’Organització Mundial de la Salut (OMS). El 8 de juliol se situava a 1,80 punts, per sota del llindar de perill.

El risc de rebrot també fa tres dies que va a la baixa. Després d’arribar al rècord històric de la ciutat de 1.731 punts dilluns passat (5 de juliol), el dijous 8 de juliol era de 1.392 punts, segons les últimes dades disponibles. Tot i això, se segueix considerant molt alt.

Actualment, el percentatge de positivitat de totes les proves diagnòstiques que es fan és del 13,18%. I es preveu que encara pugi més els pròxims dies, perquè Salut no farà proves a asimptomàtics, i així se centrarà a diagnosticar les persones que sí que tenen símptomes (i per tant, més possibilitats de donar positiu).

24 a l’UCI

Per contra, com és habitual en els centres hospitalaris, el descens de la cinquena onada encara no es nota al Taulí. Tot i això, el cap de Malalties Infeccioses, Manel Cervantes, augura: “Les dades dels últims dies ens donen certs ànims perquè ens podem salvar i baixar en una setmana”. Actualment, al Taulí hi ha 62 persones ingressades per coronavirus, 38 a planta i 24 a l’UCI.

L’increment de pacients crítics ha portat la direcció de l’hospital a ajornar intervencions quirúrgiques no urgents des del dimecres passat per poder disposar del personal suficient. Les mínimes possibles, assenyalen fonts sanitàries. Per exemple, aquest cap de setmana no se n’ha ajornat cap. La previsió amb què treballen al Taulí és que ens trobem davant d’una cinquena onada que “fa la impressió que ha sigut una onada forta i pot ser curta”.

Entre les persones que hi ha a l’UCI del Taulí n’hi ha una que té menys de 30 anys. Es tracta, doncs, d’una persona jove amb patologies prèvies que no són necessàriament gaire greus. Tot i això, Cervantes adverteix que “amb el coronavirus s’ha vist que ser diabètic o tenir el colesterol alt pot predisposar a ser una persona de risc”.

Urgències plenes

“Dissabte i diumenge tothom ve aquí i hem arribat a tenir les urgències plenes amb prop de 50 pacients”, explica Manel Cervantes. Però fer una mitjana és complicat, afegeix, perquè ahir dilluns van ser 9 pacients, de manera que el nombre de persones que ingressen és molt variable. Novament, la porta d’entrada de l’hospital s’omple de pacients sobretot el cap de setmana, quan els CAP estan tancats. La majoria se’n tornen a casa amb un quadre lleu de la malaltia. Cervantes insisteix que cal ser estrictes en el compliment de les quarantenes.

Noves restriccions

El Govern vol limitar les trobades a 10 persones, mesura que fins ara era una recomanació. I farà tancar tota mena d’activitats a les 00.30 h, siguin bars, restaurants, cinemes, teatres o l’oci nocturn a l’exterior, encara obert.

La intenció del Govern és que les noves restriccions entrin en vigor de seguida que les publiqui el DOGC, però primer caldrà que el TSJC avali les reunions de 10 persones. A més, tots els esdeveniments es faran asseguts i es recomana als ajuntaments que restringeixin platges i parcs per evitar aglomeracions.

El Govern limita les trobades a 10 persones i fa tancar les activitats a les 00.30

Publicitat
Comentaris
To Top