BADIA

Badia erradicarà l’amiant dels 200 habitatges residencials del municipi

Façana d'un edifici amb fibrociment a Badia / VICTÒRIA ROVIRA

La Comissió de l’Amiant de Badia del Vallès ha presentat aquest migdia el Mapa de l’Amiant, un estudi pioner a tot l’Estat que identifica la presència i degradació d’aquest material nociu als 200 habitatges residencials del municipi, afegint metodologies a aplicar per la seva eliminació, així com prioritats de retirada. La presentació s’ha dut a terme a l’Auditori Municipal i ha comptat amb la presència del president de la Generalitat, Pere Aragonès, l’alcaldessa de Badia, Eva Menor, representants de la Comissió de l’Amiant i l’especialista que ha realitzat l’estudi, Lluís Mallart.

El Mapa de l’Amiant de Badia ha aconseguit conscienciar el Govern per fer un Pla Nacional d’erradicació de l’amiant a tots els municipis de Catalunya. Pere Aragonès s’ha compromès, a més, a fer un projecte de llei que portarà al Parlament de Catalunya aquesta mateixa legislatura. “Badia ens ha ensenyat el camí per fer front a aquesta pandèmia invisible que és l’amiant. Dono la meva paraula que ningú més al país patirà les conseqüències d’aquest material nociu per a la salut de les persones”, ha asseverat.

El president de la Generalitat visitant un domicili de Badia amb amiant / VICTÒRIA ROVIRA

Així mateix, l’estudi, creat per l’empresa ACM 2020, dirigida per Lluís Mallart, s’ha avançat també a la normativa estatal. Es preveu que la Llei de Residus i Sòls Contaminats, que s’està tramitant, indiqui que, abans de l’1 de gener de 2023, els ajuntaments hauran d’elaborar un cens d’instal·lacions i ubicacions amb amiant, incloent-hi un calendari que planifiqui la seva retirada. Amb relació a això, l’alcaldessa de Badia, Eva Menor, ha afirmat que des de l’Ajuntament ja han fet actuacions per extreure aquest material dels edificis públics del municipi. “Nosaltres hem fet els deures i ara ens queda el més important: treure l’amiant dels habitatges. La salut dels nostres ciutadans és el primer”, ha afegit.

L’especialista que ha realitzat l’estudi, Lluís Mallart, ha explicat l’ús que faran del Mapa de l’Amiant / VICTÒRIA ROVIRA

Badia, la ciutat de l’Estat amb més presència d’amiant

D’altra banda, cal explicar que Badia és la ciutat de tot l’Estat amb més presència d’amiant. Es calcula que hi ha una tona d’aquest material per habitant.  De fet, els habitants del municipi vallesà estan envoltats d’uralita, un material constructiu que es va prohibir el 2002 per les grans quantitats d’amiant que conté. N’hi ha per tot arreu: a prop dels parcs, a menys de dos metres de la finestra de casa, a les teulades i a les canonades, i als 200 blocs de pisos de la població; és a dir, pràcticament tots.

Els edificis es van construir en el mateix moment, a la dècada dels 70, i ara s’estan deteriorant tots alhora. Les plaques d’uralita s’esquerden i es trenquen, i desprenen partícules que són una amenaça per a la salut de les persones, ja que poden provocar malalties respiratòries com l’absteosi. És per això que es va crear el Mapa de l’Amiant, una iniciativa de la Comissió de l’Amiant des del 2015, formada per l’Associació de Veïns de Badia, l’Ajuntament, tots els grups municipals i veïns que han participat a títol individual.

Es preveu que la inversió per retirar tot l’amiant de Badia costarà uns 4 milions d’euros, motiu pel qual s’espera optar als fons europeus Next Generation per a la seva eliminació.

Comentaris
To Top