ANDER ZURIMENDI

La vida Tinder

Unes setmanes a Tinder donen per molt. Per entendre moltes coses, dic.

Com ara el tipus de relacions sexoafectives que establim. I és que les apps de cites han estat una revolució que han modificat les pautes habituals per lligar. Encara més amb la distància social en què hem viscut el darrer any i mig, fruit de la pandèmia.

Així que, a falta de bars i festes majors, sembla que ens hàgim obert perfil a Tinder. En massa. I és justament aquesta massiva presència de persones la que la fa tan atractiva. Guauu! Tanta gent busca conèixer algú altre? I l’efecte d’alegria (o eufòria) és immediat. Segur que lligo! Una sensació encara més forta per a sexualitats LGTBIQ+, ja que l’heterosexualitat de les persones s’acostuma a pressuposar d’entrada (especialment en un bar).

Per això, no vagi per dit que és ben normal que les apps ens donin esperança (i també algunes cites, és clar!).

Però sempre hi ha un tanmateix. O molts. I és que la dinàmica del Tinder es basa a fer match, objectiu pel qual és necessari destriar contínuament a quina persona vols donar un like i quina descartes. Desenes de cares ens apareixen a la pantalla, una rere l’altra. I un cop passat el primer dia de novetat (en què t’atures una mica més amb cada persona), la tria dels perfils es converteix en una acció mecànica. Moure el dit cap a l’esquerra (l’acció que indica que no m’agrada, vaja), una vegada rere l’altra. D’una manera obscenament mecànica. Va ser en aquest moment quan me’n vaig adonar. I vaig prendre consciència que no oferia més de dos segons de la meva atenció a cada persona que tenia dins la pantalla. Tu, no. Tu, fora. Tu, tampoc. I em vaig demanar: només de veure-li la cara el descarto bruscament? Això és tot el que m’interessa d’una persona?

Després vaig pensar a l’inrevés. M’hauran descartat amb tanta desídia? La resposta és: sí. I aquell noi a qui li vaig fer like i no n’he sabut res, també m’haurà enviat a les escombraries amb un cop de dit? I vaig pensar que tot i que m’agraden algunes coses de l’app, no m’ajuda a construir una relació saludable en què valori les persones per les seves múltiples virtuts. I que em genera ansietat a ser rebutjat, durant dies. Cal mesurar bé la vida Tinder.

Comentaris
To Top