Ciutat

El Covadonga del 2030 ja té el seu full de ruta

El carrer de Covadonga, l’eix principal del barri

El projecte Covadonga Urban Lab, un laboratori urbà impulsat per la UAB i amb la participació de diferents actors socials, polítics i empresarials de Sabadell, ja té la seva obra més preuada. Es tracta d’una agenda compartida amb reptes, accions i visions de futur per potenciar el barri de Covadonga de cara a l’any 2030 cap a un pol de coneixement i d’innovació. El document es titula Cap a un Covadonga innovador, inclusiu, saludable i sostenible. Una Agenda compartida per l’any 2030 i es presentarà a l’Ajuntament de Sabadell en els pròxims dies. El consistori municipal haurà de valorar les propostes de l’agenda per començar a impulsar aquelles que més interessin.

Per millorar les mancances de Covadonga, el document planteja quatre reptes: crear un districte d’innovació; fomentar l’esport; apostar per la transició ecològica; i afavorir l’equitat social.

Els projectes es basen a reformar l’Artèxtil, millorar l’ecosistema fluvial del riu Ripoll per “potenciar el paisatge de proximitat”, transformar la Gran Via, canviar la cara al carrer de Covadonga i fer un clúster d’esport i innovació (SBD Esport Hub), entre d’altres. Tots ells estaran sobre la taula de l’Ajuntament, qui acabarà determinant els que es duen a terme i els que no.

43 entitats

Des del gener del 2020, més de 43 entitats, cinc universitats i prop de 300 persones han participat en la creació del document, realitzat en el marc del projecte europeu UniverCity Action Lab, en el qual també participen la Porto Business School (Portugal) o l’Institut Mines-Télecom (França), entre altres centres.

Dit això, la intenció de l’agenda compartida és també, segons el director de Covadonga Urban Lab, Konstantinos Kourkoutas, augmentar la cohesió dels barris de Sabadell des d’una “transformació inclusiva, equitativa i sostenible”. “Hem treballat amb molts agents del territori i estem satisfets amb el resultat final. Estem convençuts que l’agenda que presentem també es podrà aplicar a la resta de districtes de la ciutat”, explica Kourkoutas a aquest Diari.

Capital humà

D’altra banda, els creadors de l’agenda argumenten que Covadonga és actualment un barri que es caracteritza per tenir un “important capital humà” i on es localitzen equipaments d’importància local i territorial, com la UAB, la Fira de Sabadell i l’Hospital Parc Taulí, entre d’altres. Tot i això, perceben el barri com un espai degradat i urbanísticament aïllat a causa de les “barreres” que constitueixen la Gran Via i la timba del riu Ripoll.

Comentaris
To Top