Ciutat

Isabel Mazarico: “La dieta vegana pot arribar a ser molt beneficiosa si no s’oblida la suplementació”

Cada cop són més les persones que es passen a la dieta vegana, aquella que no conté carn ni aliments que provinguin dels animals. De fet, segons un estudi de The Green Revolutions del 2018, prop del 8% de ciutadans de l’Estat són veggies (vegans, vegetarians o flexitarians). Així i tot, segons Isabel Mazarico, metgessa especialista en Endocrinologia i Nutrició a l’Hospital Parc Taulí, encara hi ha massa desconeixement sobre com funciona la dieta vegana.  Ella afirma que pot ser molt saludable i beneficiosa per la salut, si es té en compte que calen suplements per aconseguir tots els nutrients que el cos necessita.

Basant-nos només en la ingesta d’aliments, la dieta vegana és completa i equilibrada o és necessària  una suplementació específica? D’entrada, he de dir que hi ha moltes dietes diferents i que totes tenen les seves particularitats. Per tant, cal conèixer-les a fons i saber els punts forts i febles de cadascuna.  Quant a la dieta vegana, no tinc cap dubte que pot arribar a ser completa i equilibrada. Fins i tot, més que les altres. Així i tot, cal tenir en compte que caldrà afegir una suplementació per  suplir la manca de vitamina B12, que s’obté de la carn. 

Quins problemes derivats podria arribar a tenir a curt i llarg termini una persona que no pren aquests suplements dins de la dieta vegana? Si hi ha algú que per desconeixement o per simple deixadesa no es pren els suplements de Vitamina 12, pot arribar a tenir anèmia, entre altres problemes a la sang. No s’ha de jugar amb això. El suplement de Vitamina 12 es pot prendre a través de comprimits.

/ CEDIDA

No ha dit que calen suplements per suplir  la manca de calci, que prové dels productes làctics. No en fan falta? No fan falta suplements artificials en forma de pastilles. És a dir, la manca de calci es pot suplir fàcilment menjant productes que porten aquest nutrient, però que no són làctics. Parlo, per exemple, de menjars com el bròquil i ametlles. Això sí, cal evitar al màxim els sucres i la sal refinada en la mesura que sigui possible.

Quins avantatges té per la salut una dieta vegana? El fet de no tenir carn la fa més saludable i beneficiosa que l’omnívora? Els beneficis quant a la salut de la dieta vegana i l’omnívora poden arribar a ser molt semblants. El que sí que té la primera és que et fa suprimir els aliments ultraprocessats. A més, evites el consum de carn vermella, que pot arribar a comportar càncer si se’n menja molta.  Així i tot, costa de fer afirmacions radicals sobre quina dieta és millor i quina és pitjor. 

Quina seria, doncs,  la dieta  més adequada o més beneficiosa per la salut? La dieta ideal és aquella que és saludable, sigui quina sigui. El que sí que és evident és que la dieta vegana, ben portada, pot arribar a ser molt saludable i beneficiosa per la salut si no s’oblida la suplementació.  Està més que demostrat.

Quines mesures poden impulsar els governs? Hi ha mesures, com la taxa que grava els líquids ensucrats, però és molt petita i la població no ho nota. Cal una taxa com la de l’alcohol o el tabac per productes que són molt poc saludables, així com ciutats amables.

Comentaris
To Top