Ciutat

Què es pot fer al Teatre del Sol després del tancament?

Els grups de l’oposició debaten quin ús es podria donar a l’edifici protegit un cop quedi buit i sense activitat cultural

Imatge actual de l’edifici neoclàssic del Teatre del Sol, al carrer del Sol, 99 / LLUÍS FRANCO

Els grups municipals de l’oposició a l’Ajuntament de Sabadell han quedat sorpresos amb la notícia publicada per aquest diari sobre el tancament del Teatre del Sol, a través de l’anunci del seu president, Josep Garrido. Esquerra Republicana, Ciutadans, Junts per Sabadell i la Crida lamenten la clausura del teatre 33 anys després. Les obres de l’edifici neoclàssic acaben aquesta setmana, però, de moment, el futur de l’immoble és del tot incert. El Govern municipal, per la seva banda, ha preferit no fer declaracions fins que l’Associació Grup de Teatre Independent Teatre del Sol emeti un comunicat en què faci oficial que abaixa el teló.

La cultura, afectada

D’entrada, Esquerra Republicana considera que Sabadell “no es pot permetre” perdre actius com el Teatre del Sol. El portaveu republicà, Gabriel Fernàndez, creu que el suport institucional a la companyia teatral sabadellenca no ha sigut suficient. “Cal un nou projecte que aprofiti el potencial i el bagatge de l’edifici del teatre. Creiem que la companyia teatral ha de ser part de la solució”, reivindica Fernàndez.

D’altra banda, Ciutadans considera que el tancament del Teatre del Sol és una “mostra més” de la “descapitalització cultural de Sabadell”. El seu portaveu, Adrián Hernández, assegura que la ciutat fa anys que té “paràlisi institucional” i que això ha provocat que, segons ell, centres privats, com el Teatre del Sol, no poguessin continuar amb la seva activitat. Posa els exemples, a més, del Museu del Gas i l’Aliança Francesa. “Tant el govern anterior com aquest no han potenciat la capitalitat cultural de la ciutat”, insisteix Hernández.

Així mateix, Lluís Matas, portaveu de Junts per Sabadell, creu que la clausura del Teatre del Sol és una “mala notícia per a la ciutat”, però no atribueix la culpa al Govern municipal. “Crec que va actuar bé clausurant l’edifici neoclàssic per garantir la seguretat dels veïns. No és culpable del tancament”, diu Matas. A més, subratlla que la decisió ha estat de la companyia teatral, de titularitat privada i que, per tant, l’Ajuntament no podrà decidir quin ús es dona a l’edifici un cop quedi buit.

Per acabar, la Crida per Sabadell sí que assenyala l’executiu municipal com a responsable indirecte del tancament. Així mateix, el regidor, Lluís Perarnau, creu que es podria arribar a un acord amb els titulars de l’edifici perquè l’immoble “retornés a la ciutat” i esdevingués un nou equipament per a “activitats culturals i associatives”.

El tancament, per junta

El president del Teatre del Sol, Josep Garrido, afirma al D.S. que la decisió final sobre el tancament haurà de passar per la junta directiva. Tot i que a l’edició del diari de dimarts passat va donar per fet que el teatre tancava les portes 33 anys després, ara explica que la decisió s’ajornarà al setembre o a l’octubre, tot i que tot reconeix que el “futur és negre” i que el més probable és que es mantingui la idea de posar fi a la companyia teatral.

L’Ajuntament ha explicat que coneix les intencions del Teatre del Sol d’abaixar el teló. De moment, però, el president del teatre ha decidit fer un pas enrere en les seves declaracions i esperar a la junta per ratificar la decisió anunciada en aquest diari.

El Teatre del Sol tanca les portes tot i la profunda rehabilitació de l’edifici

Comentaris
To Top