Ciutat

Dos milers d’alumnes, sense plaça per estudiar el que volen

/ DEPARTAMENT D'EDUCACIÓ

Faltaran moltes places per estudiar un cicle de formació professional el curs vinent a Sabadell. Hi ha 2.005 alumnes que s’han quedat sense poder entrar a la primera opció seleccionada i que de moment no tenen cap plaça assignada: 1.052 per cursar un cicle de grau superior i 953 un grau mitjà, segons fonts municipals. El descontentament entre les famílies sabadellenques afectades és generalitzat.

A sobre la taula, els estudiants tenen la possibilitat de triar una segona, tercera o quarta opció d’estudis o desistir de la formació professional. “Malauradament, hi haurà alumnes que es quedaran sense estudiar perquè les alternatives a la primera opció no els agraden. És un indicador que també hi haurà un nombre important d’alumnes adscrits a altres opcions formatives que acabaran abandonant estudis”, lamenta el regidor d’Educació de Sabadell, Manuel Robles, que reclama al Departament que els municipis puguin participar en les taules de planificació per poder equilibrar l’oferta de places.

La demanda per estudiar un cicle formatiu a Sabadell, que en els darrers anys ha crescut sostingudament al voltant del 2%, s’ha disparat un 20% per al curs vinent, en part influenciada per la demografia. A Catalunya, hi ha hagut 3.000 sol·licituds més que l’any passat d’alumnes que opten per una formació professional. En aquest context, des de l’Ajuntament de Sabadell recriminen a la Generalitat que no hi hagi hagut prou previsió per augmentar les places.

Els estudis més sol·licitats a Sabadell han estat de la branca sanitària i d’atenció a les persones. D’altra banda, hi ha oferta formativa que només s’ofereix a la ciutat, i que per tant atrau molts estudiants de l’entorn. És el cas del cicle d’Arts Gràfiques de l’institut Agustí Serra i Fontanet.

Des del teixit empresarial de la comarca, a través d’entitats com el Consell Intersectorial d’Empresaris (CIESC), fa anys que insisteixen en la necessitat de dotar el mercat de perfils tècnics a través de cicles formatius.

Prou places extres d’Educació?

A Catalunya, aproximadament, hi ha 10.000 alumnes que s’han quedat sense plaça a la primera opció. En resposta, Educació ha anunciat que crearà 4.215 places de grau mitjà, amb 60 nous grups. El síndic de greuges, però, alerta que no seran suficients.

A Sabadell, com es traduirà aquest augment? Es crearan dos grups nous: un cicle mitjà d’auxiliar d’infermeria i un Programa de Formació i Inserció de Perruqueria i Estètica.

Més joves nascuts el 2003

L’increment de la natalitat a partir de l’any 2003 –sostinguda fins al 2015– ha estat un altre dels factors que ha contribuït al desajust entre l’oferta i la demanda. Hi ha més joves, i creix l’interès per estudiar un cicle de formació professional. Sense noves places, no hi ha prou oferta.

Comentaris
To Top