Publicitat
Ciutat

Només tres de cada deu pacients a l’UCI del Taulí estan vacunats

Set de cada deu pacients ingressats a l’UCI no estaven vacunats

Un pacient ingressat a l'UCI del Taulí per coronavirus / VICTÒRIA ROVIRA

Set de cada deu no estaven vacunats. El 70% dels pacients que van ingressar a la UCI de l’Hospital Taulí per Covid durant el mes de juliol no havien rebut cap dosi del vaccí contra el coronavirus. El 30% que ingressat a la unitat disposava d’una dosi, i només s’ha donat un cas –una persona amb patologia prèvia que ja havia rebut la pauta completa de vacunació. “La vacuna és efectiva”, assegura la directora de l’Àrea de Crítics del Parc Taulí, Ana Ochagavía, a través d’un vídeo publicat per l’hospital. L’experta adverteix que el principal focus de contagi és la socialització i fa una crida a la prudència.

El perfil de pacients greus durant la cinquena onada ha canviat: “Són més joves”, destaca la doctora. L’edat mitjana de les cinquanta persones que han ingressat a la UCI del Taulí durant el mes de juliol és de 50 anys. Fa uns mesos, era de 62 anys. “Hem tingut pacients molt joves greus i entubats, de 26 i 28 anys”. Tot i això, Ochagavía sosté que hi ha contagis també entre persones més grans de 60 anys.

Actualment, l’UCI i la unitat de semicrítics acullen 31 pacients Covid. “Tenim l’UCI plena”, assevera Ochagavía. Una situació que contrasta amb l’escenari de finals de juny, quan l’UCI del Taulí només atenia una persona amb Covid. Per esmorteir el cop, l’Hospital Parc Taulí la setmana passada reobria una part del Frontal Gran Via, on es va habilitar una trentena de llits per a pacients no infectats de coronavirus en situació crítica.

El col·lectiu no vacunat, però, “arrossega” el que sí ho està. L’investigador Daniel López Codina (Biocomsc – UPC) sosté que la incidència del virus entre el col·lectiu no vacunat “ha fet crèixer els casos” també entre els que ja disposen de la pauta de vacunació, però en menor grau. L’efectivitat tampoc és completa: “Les vacunes no protegeixen al 100%”, recorda.

Però sí ha quedat demostrada la seva protecció i destaca que l’epidèmia “evoluciona a dues velocitats”, la dels vacunats i la dels que encara no ho han fet. Ho corrobora Ochagavía, que apunta que “és imprescindible” que la ciutadania es vacuni. De fet, ja han evitat més de 2.500 morts per covid a Catalunya, segons el BIOCOMSC.

Cauen els contagis a Sabadell

La Covid-19 continua en fase de caiguda a Sabadell, tot i l’elevada pressió assistencial als hospitals. La setmana passada a Sabadell es van detectar 790 casos, mentre que l’anterior es van confirmar 1.100 nous positius. També la velocitat de reproducció de la malaltia (Rt) es troba en caiguda i actualment és de 0,82 punts, per sota de l’1. Així, ara la Covid no està en fase de creixement. 

La pandèmia recula a Sabadell, però els experts alerten d’un creixement a les UCI

Publicitat
Comentaris
To Top