Publicitat
JOSEP ROF

A volar!

Per Josep Rof, enginyer industrial i expert en innovació

L’Hospitalet: no. Terrassa: no. Badalona: no. Sabadell: sí. Mataró: no. Sant Cugat del Vallès: no. Cornellà: no. Sant Boi: no. Rubí: no. Manresa: no.

Si agafem les deu ciutats principals de Catalunya no capitals de província, que apareixen en el paràgraf anterior, veiem que Sabadell té element únic que cap de les altres té. I és un element rellevant: l’aeroport.

Només recordar que Sabadell té aeroport des de l’any 1934. De fet, aquest 1 d’agost passat ha fet vuitanta-set anys de la inauguració oficial de l’aeròdrom per al seu ús tant de l’aviació militar com de l’aviació civil.

També fer esment que l’Aeroclub Sabadell-Barcelona és el més gran d’Europa, amb més de 1.200 socis en actiu, una flota amb més de 40 aeronaus i més de 17.000 hores volades a l’any. 

Igual que Sabadell ha viscut d’esquena al rodal massa temps, però amb la pandèmia de la Covid l’ha començat a retrobar, ara és hora d’aprofitar aquest element diferencial i aprofitar-lo per donar valor afegit a la ciutat. I més valor afegit vol dir més feina i més ben remunerada per als ciutadans de Sabadell. I recordem que ara ja dona feina a més de 4.000 persones. Sabadell ha de treballar de cara a l’aeroport, però l’aeroport també s’ha de posar de cara a Sabadell.

Un exemple de ciutat amb un aeroport en el seu terme municipal és Londres. Tothom sol pensar en Heathrow, Gatwick o Luton. Però aquests són aeroports fora del terme municipal. Londres té el City of London Airport, que és útil per a avions més petits i és el que fan servir els directius financers. Així, des de l’aeroport es planten a l’oficina en 15 minuts. Un altre avantatge com a centre financer mundial.

Al Diari de Sabadell dels dies 1 i 3 de juliol s’informava de la signatura de l’acord de l’Ajuntament, Aena, la UPC i el Consorci de la Zona Franca per crear un hub aeronàutic a la ciutat. Una molt bona notícia. 

Ara s’ha signat el contracte i s’haurà de posar en marxa. Això ja costarà més.

També seria important que altres entitats amb presència a Sabadell com ara Generalitat, UAB, ESDI, Cambra de Comerç i Indústria, Centre Metal·lúrgic, Xarxa Onion, etc., o fins i tot el Parc Taulí també s’hi poguessin adherir. Si molts empenyen i en la mateixa direcció, pot ser un èxit.

Si barregem en un hub entitats que treballen en diferents entorns i creen conjuntament nous productes i solucions, segur que serà un triomf.

El sector aeronàutic té un gran provenir. Hi ha molts eixos d’actuació que suposen un canvi de paradigma: drons i, per tant, pilots que els dirigeixin, avions elèctrics, logística d’última milla aèria, serveis empresarials lligats a drons, sistemes de transport a distància ràpids i econòmics, avions individuals, etc. 

Com a exemple d’aquest succés, us explicaré un cas particular. El sector TIC (informàtica), que a Catalunya ja té més gent treballant que el sector d’automoció, paga molt bé a tot el món i, així i tot, segueix faltant gent. 

Doncs bé, quan treballava a París, uns companys d’informàtica van decidir canviar al sector de serveis empresarials amb drons, que encara ofereix més possibilitats. Actualment, estan donant serveis a multitud d’empreses: telefòniques, elèctriques, d’aigua, agrícoles, constructores, etc. i estan en contínua expansió. Si el sector TIC va bé, l’aeronàutic, encara millor!

Fa uns anys, quan es parlava del tèxtil llaner, Sabadell venia al cap de tothom. Aprofitem el hub perquè un dia, quan es parli d’aeronàutica, el primer que et vingui al cap sigui un altre cop Sabadell.  Això ho aconseguirem treballant conjuntament, generant noves idees, productes i solucions efectives. Posem-nos-hi i… a volar!

Publicitat
Comentaris
To Top