Ciutat

Sabadell torna a fer les maletes

Les agències de viatges assoliran aquest estiu un 25% de la facturació que van fer el 2019 (abans de la pandèmia)

Fotografia de guies de viatges d'una agència / LLUÍS FRANCO

Els sabadellencs tenen ganes de viatjar i les agències de viatges els esperen amb les portes obertes. Quin pot ser el meu destí? Què em recomanes? M’ho organitzes? Quin és el protocol Covid del país on vull viatjar?. Aquests són els interrogants que plantegen els possibles viatgers a les agències de la nostra ciutat. Així ho confirma el president de l’entitat Sabadell Viatgera, Carles Carrión. Sabadell Viatgera és una associació que es va crear durant els mesos de confinament davant l’aturada dels viatges.

Avui dia agrupa un total de 24 agències de Sabadell i dues de Castellar del Vallès, i el seu principal objectiu és poder-se coordinar i compartir les darreres actualitzacions sobre les condicions de mobilitat a tots els països del món. Es van unir per plantar cara als efectes econòmics provocats per la Covid, fer-se escoltar per les administracions i reivindicar-se a la ciutat com a comerç de proximitat.

Carrión apunta que és imprescindible que les agències es mantinguin unides per poder remuntar la situació de l’any passat: “Coneixem tots els protocols Covid, ens mantenim constantment informats i tenim els detalls de cada país”. Respecte a l’any 2019, la facturació de les agències de viatges s’ha situat en el 25% del que van assolir llavors, segons apunten fonts de Sabadell Viatgera. Així doncs, esperançats i amb alegria manifesten que comencem a veure llum al final del túnel, “però que el camí és llarg”.

Encara que les dades hagin millorat, “la situació no és per tirar coets, ja que avui dia encara hi ha moltes restriccions”, lamenta Carrión. Per fer-nos-en una idea, no han arribat a les expectatives que s’havien plantejat: arribar a facturar un 40% del que van fer el 2019. L’objectiu, però, s’ha complert parcialment. I evidentment, han remuntat de forma exponencial la facturació de l’any 2020, quan pràcticament ningú va sortir del país a causa del confinament. Per això, no s’ha pogut fer una comparativa amb l’any passat, ja que l’activitat va ser nul·la.

L’escenari pandèmic ha generat un canvi important respecte als anys anteriors: la flexibilitat per escollir destins. És a dir, actualment, els clients no tenen fixat un destí, com era habitual, sinó que pregunten als responsables de les agències quins són els països més segurs per poder viatjar. I després escullen la destinació.

Les agències de viatges han recuperat una part de la seva afluència de clients / LLUÍS FRANCO

Aquest canvi de mentalitat es deu a les ganes que tenen els sabadellencs a viatjar, a més de la recerca de seguretat en tot moment: “Els clients es deixen aconsellar molt”, apunta Carrión. El fet que més població tingui la pauta de vacunació completa afecta positivament el sector. Un altre canvi rellevant ha estat la reducció dels viatges planejats de forma autònoma i les compres a través d’Internet. Per això, les agències també n’han sortit força beneficiades.

Aquest any hi ha hagut un augment important dels sabadellencs que han decidit confiar plenament en una agència per tal que els organitzi el viatge: “El client prioritza la seguretat per davant del preu”, apunta una de les membres de junta directiva de Sabadell Viatgera, Eva Vicent. Tot i que Vicent deixa constància que viatjar a través d’una agència no significa necessàriament un augment del pressupost. Molta gent no sap que la compra en línia també es fa a través d’una agència sense seu física, explica l’Eva: “A poc a poc, la societat trenca amb l’estigma que l’agència física encareix el viatge”.

Les edats protagonistes d’aquest tipus d’agències, normalment, solen ser famílies d’entre 40 i 50 anys, però enguany ha estat la primera vegada que les edats s’han diversificat, ja que es generalitza la necessitat d’estar ben informats de les restriccions sanitàries de cada país. En aquest sentit, expliquen que avui dia molts joves també han optat per contractar serveis.

Publicitat

És el cas d’Anna Bars, de 25 anys, que va viatjar a Croàcia les dues últimes setmanes de juliol. Ella va optar per recórrer a una agència de viatges: “Per un tema de logística vam decidir que ens assessoressin. El preu pràcticament no variava i així ens asseguràvem tenir-ho tot cobert”, apunta la jove. Per contra, Marta Gómez va viatjar a Grècia amb la seva mare. Elles van decidir no anar a cap agència de viatges, però un cop allà van haver de contractar els serveis d’un guia local per tal que les assessorés.

Segons apunten fonts de Sabadell Viatgera, no hi ha hagut viatges que no hagin dut incorporades les assegurances: “Pràcticament tots els meus clients han decidit dur-la”, explica Carrión. En l’assegurança estàndard es troben incorporades quarantenes, positius en Covid-19 i metges. “Dona una seguretat al client molt important”, apunta una altra membre de l’entitat, Sílvia Massagué. “Ara més que mai ens hem hagut de posar les piles per demanar cobertures extres. Cal estar a l’altura de la situació que estem vivint”, manté Massagué.

PERSPECTIVES DE FUTUR 

La situació és una muntanya russa, tot depèn de l’evolució de la pandèmia: com menys casos hi hagi, més confiança cap al mercat, i per tant, més vendes. Tot i això, les agències de Sabadell Viatger agafen la situació amb optimisme i positivitat, “per naturalesa som així”, bromeja Carrión. “Després del 2020, tot va de pujada, però hem d’agafar molta embranzida”, manté el president.

Tot i això, des de la junta de l’entitat asseguren que són conscients que la temporada forta, que és l’estival, s’està acabant; també tenen clar que l’hivern sempre és més dur. Tot i això, apunten que sempre els quedarà una visió positiva, ja que es preveu que les dades aniran millorant. En aquesta línia, tenen la voluntat d’arribar a l’any 2022 ben recuperats i poder millorar les dades de l’any 2019. 

L'EUROPA MEDITERRÀNIA, LA PREFERIDA 

Europa Mediterrània ha estat el centre de la diana per a molts viatgers sabadellencs, així ho apunten la majoria d’agències de viatges de la ciutat. Països com Croàcia, Grècia, o bé la costa italiana i francesa, destacant l’illa de Còrsega encapçalen les preferències dels sabadellencs. Així ho reforça Sílvia Massagué: “El que més es demana és Europa, ja que els vacunats poden circular lliurement, i per tant tenen més llibertat i menys preocupacions”. Altres països europeus que han triomfat són: Portugal i Islàndia: “No hi ha tant turisme com el que seria habitual i això agrada”, manté Massagué.

En aquest sentit, cal remarcar que el turisme nacional també ha estat una opció preferent, per igual tant el sud com el nord i a les illes Balears i Canàries. Si sortim d’Europa, el continent que ha estat força recorrent és Àfrica; sobretot la part de Tanzània, Egipte i Uganda. Tot i això, hi ha destins top que no fallen mai, que són Dubai, les Maldives i el Carib. D’altra banda, si viatgem a Centreamèrica, els destins més sol·licitats han estat Costa Rica, República Dominicana i Guatemala. Tot i això, és una evidència que la ciutadania voldria està viatjant per a tot arreu, però cal recordar que tot Àsia, Amèrica del Nord i Amèrica del Sud està tancat, i per tant, no s’hi pot accedir.

Publicitat

Subscriu-te gratuïtament al butlletí ‘Bon dia, Sabadell’

Comentaris
To Top