Ciutat

El 70% de bars fa vacances després d’un bon juliol

Nou de cada deu restaurants consideren que la terrassa és un element clau / Victòria Rovira

Set de cada deu bars i restaurants de Sabadell tanquen per vacances. Després d’uns mesos d’estiu que els ha permès fer caixa, el sector decideix abaixar les persianes aquest agost. Juny i juliol han estat un cop d’alè per als locals de Sabadell i han ajudat a esmorteir el cop del 2020: els ingressos s’han disparat en cinc de cada deu locals, mentre que la resta  ha aconseguit mantenir la clientela dels mesos anteriors, segons un sondeig que ha elaborat per al D.S. el Gremi Comarcal d’Hostaleria i Turisme de Sabadell.

“El temps lliure i el bon temps fan revifar l’hostaleria, són mesos molt bons per la majoria d’establiments”, assenyala Jordi Roca, president del Gremi. Si bé la gran majoria ha aconseguit incrementar els seus ingressos entre un 10 i un 20%,  dos de cada deu restaurants han incrementat la facturació més de la meitat respecte als mesos anteriors. 

Bars i restaurants mantenen un bon ritme, segons les últimes dades de l’aplicació Pulso del Banc Sabadell. L’activitat comercial s’ha doblat (+103%) durant aquest últim mes en comparació amb el mateix període de l’any passat. El tiquet de compra mitjà se situa en els 13 euros per client. “Hi ha més gent però un consum menor. Tot i això, estem engreixant la caixa”, explica la Rafi, propietària d’un establiment de la Roureda.

Hi coincideix el Joan Cànovas, des d’un frankfurt de la Creu de Barberà: “Estem desbordats, cada nit es fan cues, sobretot per prendre un refresc acompanyat d’una tapa”. Les previsions pel que queda d’estiu són optimistes. Un 83% espera mantenir la caixa actual, mentre que un 17% contempla que creixi encara més. 

Una terrassa, més consum

La recuperació ha estat progressiva durant tot l’any, però s’ha disparat amb l’arribada del bon temps. El 60% dels bars i restaurants de Sabadell ara facturen més la meitat del que ingressaven abans de la Covid. I dos de cada deu ja han aconseguit superar els efectes de la pandèmia i ja han recuperat les xifres de 2019. La recuperació, però, ha estat desigual. “La terrassa convida al consum, especialment durant els mesos de calor”, apunta Jordi Roca des del Gremi d’Hostaleria. Un element que és “determinant”, assegura.

Les xifres li donen la raó: són els locals que no disposen de terrassa els que s’han recuperat més lentament. Sis de cada deu bars sense espai exterior encara no han recuperat el 50% del que ingressaven el 2019. També els resultats de l’enquesta proven la demanda dels espais exteriors: nou de cada deu enquestats fa un ús habitual de la terrassa.

Però no és només el bon temps el que estimula l’estada a l’exterior, sinó també la situació epidemiològica.  Roca assegura que “els clients consideren més segur consumir a l’exterior”. Tot i això, matisa que un local higienitzat i ben ventilat “és totalment segur” i sosté que el sector no ha tingut “cap responsabilitat” en els contagis massius que s’han produït.

El 60%, sense ERTOs

Les mesures restrictives vigents – el toc de queda, un 50% d’aforament dins del local i un màxim de 6 comensals i fins a 10 si és a l’exterior– afecten el calaix dels propietaris. Segons els resultats de l’enquesta, la mesura que més afecta els establiments és l’aforament interior, seguida del toc de queda. De moment, el 40% dels establiments no han pogut aixecar tots els ERTOs de la plantilla, però les bones previsions fan que la majoria (76%) contemplin poder fer-ho en el trimestre vinent.

Hi ha bones perspectives de futur. “Amb el bon ritme de la vacunació i l’obertura a la normalitat, arriben temps d’eufòria consumista i veurem com la despesa mitjana creixerà”, afirma Vicent Borràs Català, sociòleg del Centre d’Estudis Sociològics sobre la Vida Quotidiana i el Treball (QUIT) de la UAB.

L’investigador considera que el sector del comerç i els locals d’hostaleria que han sobreviscut a la crisi es recuperaran aviat: “És evident que hi ha hagut restricció en el consum a causa de la Covid, però la realitat canviarà i la majoria de sectors econòmics funcionaran amb salut”, apunta l’expert. De moment, però, l’hostaleria marxa de vacances. 

Comentaris
To Top