Ciutat

Refan els principals accessos a la Mola i el Montcau

El repte es flexibilitzarà si les restriccions s’allarguen

Uns 200.000 excursionistes van visitar la Mola i el Montcau l’any passat. Els dos massissos són les àrees més transitades del Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l’Obac, i això provoca erosió del terreny. Per evitar-la, la Diputació de Barcelona, a través de la Xarxa de Parcs Naturals, ha fet diverses actuacions de manteniment i millora dels camins.

D’aquesta manera, també es vol garantir la conservació dels hàbitats de codines i roqueters, i de diverses espècies endèmiques del parc com, per exemple, el cargol xerocrassa montserratensis. Les obres, que han costat 46.473 euros, han consistit en la creació d’una rampa empedrada, la desviació de l’itinerari d’accés a la Mola, i la reposició de cordes que delimiten el camí del Montcau.

Al camí de la Mola s’ha creat una rampa empedrada per evitar que l’aigua augmenti l’erosió del pas de la gent i de les mules que abasteixen el restaurant del monestir, on no es pot arribar amb vehicle. També s’ha netejat la terra acumulada a les trenques de drenatge que evacuen l’aigua de la pluja i minimitzen els processos erosius i s’ha desviat l’accés de les mules per unes feixes i la nova rampa cap al camí dels Monjos.

Al cim de la Mola, els treballs han consistit en la consolidació d’algunes de les parets i murs de l’equipament on hi ha el restaurant i les quadres de les mules així com en la reconstrucció d’unes escales que donen la volta a l’equipament per darrere el monestir.

Al Montcau, també s’ha fet una neteja de la terra de les trenques de drenatge per evacuar l’aigua de la pluja i evitar els processos erosius. Així mateix, la colla de manteniment del Parc Natural ha reposat les cordes que marquen els límits del pas i condueixen el camí cap al cim del Montcau i també la baixada cap al coll d’Eres.

Els objectius del Pla director de la Mola i el Montcau al Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l’Obac són desenvolupar intervencions que permetin garantir un estat de conservació dels camins d’accés i els seus entorns, així com potenciar alternatives d’interès en les zones d’arribada al Parc per tal de fer viable una aproximació a aquest espai natural protegit sense interferir en els seus valors.

En aquest sentit, hi ha la voluntat de recuperar l’antiga traça del camí d’accés a la Mola que s’inicia uns 150 metres abans dels actuals aparcaments de Can Pobla, evitant d’aquesta manera dreceres i afectacions i consolidar un únic pas de camí a la Mola pel tram de Can Pobla.

Comentaris
To Top