Publicitat
Ciutat

Les escoles bressol privades travessen una situació fràgil

Les escoles bressol han de fer front al descens de matriculacions / LLUÍS FRANCO

Entre els pares s’ha esvaït la por que les escoles bressol siguin un focus de contagi i hi ha tornat la tranquil·litat. L’experiència acumulada dels professionals educatius i la baixa incidència que va tenir la Covid a aquests centres el curs passat, han fet recuperar-hi plenament la confiança. Tot i això, la situació econòmica general de les llars d’infants privades continua sent fràgil.

Les llars d’infants privades han agafat una mica d’aire respecte al curs passat. Tanmateix, les matriculacions durant la pandèmia han baixat un 40%, segons calcula l’Associació Catalana de Llars d’Infants, consultada pel D.S.

Els centres s’aferren als repunts habituals de matrícules del mes de gener i durant la primavera. Si  la situació no millora, l’enquesta que l’associació ha realitzat mostra que un 20% de llars privades hauran de tancar definitivament. Actualment, hi ha un terç del personal del sector en ERTO.

Les causes de la situació de les llars d’infants són diverses. A la baixada generalitzada de natalitat, s’hi suma la crisi econòmica global derivada de la pandèmia i l’arrelament del teletreball. Hi ha famílies en atur o ERTO i alguns pares compatibilitzen la jornada laboral amb l’atenció als fills.

S’hi afegeixen les despeses addicionals. “De mitjana, les llars d’infants han hagut d’invertir 6.000 euros per adaptar-se a les mesures sanitàries”, afirmen fonts de l’associació catalana, de la qual formen part les escoles bressol privades de la ciutat.

L’Associació Catalana de Llars d’Infants posa a sobre la taula que la Generalitat atorgui una ajuda directa a les famílies perquè la destinin a les escoles bressol. Confien que d’aquesta manera podrien recuperar-se del descens de matriculacions que ha comportat la pandèmia. “Una subvenció universal pot ser un incentiu per a les escoles bressol”, apunten.

El descens de matriculacions també ha afectat les escoles bressol municipals. El curs pre-Covid, donaven servei a 1.136 infants; l’any passat, n’eren 1.019. Aquest setembre, han sumat una setantena d’infants més, però encara no s’han recuperat completament. De fet, l’any 2020 l’Ajuntament va deixar d’ingressar 885.800 euros d’aquests centres, un 45% menys.

Més tranquil·litat als centres

Els responsables de les escoles bressol de Sabadell, però, s’aferren a la confiança de les famílies per a recuperar-se. “La por ha marxat”, sosté Núria Pinteño, de l’escola bressol Colorins. En el seu cas, la matriculació ha caigut un 20%. “Som de les que menys ho ha notat”, assenyala.

“Es nota que les famílies estan més relaxades, no vam tenir cap cas. Aquest any tenim més nadons. Sortirem al carrer, anirem d’excursió, intentarem recuperar la normalitat”, afirma la Bego, de la Llar d’infants El Cavallet.

Publicitat

Subscriu-te gratuïtament al butlletí ‘Bon dia, Sabadell’

Comentaris
To Top