JORDI SERRANO

Que la UAB retorni el Círcol Republicà Federal a la ciutat

[Per Jordi Serrano, historiador i rector de la UPEC]

Llegeixo que l’ajuntament està establint la cooperació amb la UAB per tal de muntar un annex formatiu al Parc Taulí per posar-hi l’Escola d’Infermeria. En aquests acords que s’estan perfilant hi ha la cessió per a 50 anys de la fàbrica Artèxtil a la UAB. Crec que és una iniciativa molt encertada.

Només hi tinc una pega. Fa molts anys existia el Círcol Republicà Federal al carrer de Bèlgica, ara Jardí. Ara s’entra per carrer de Narcís Giralt. Van entrar els feixistes a la ciutat i van robar el local. Durant un temps va ser la seu de la Falange. Hi ha unes fotos brutals amb nazis vestits amb braçalets amb l’esvàstica. Encara es pot veure un aguilucho bestial al sostre d’una estança.

Més tard s’ho va quedar l’ajuntament franquista i aquest ho va cedir a la UAB per tal que hi fessin l’Escola de Comerç, més tard l’Escola d’Empresarials. El problema és que un cop els empresarials se’n va al marge del Ripoll en un edifici nou de trinca, la UAB es queda el Círcol Republicà Federal. Potser legalment és així, però ja que no es retorna l’edifici als hereus del Círcol –segurament a ERC–, el que és lògic és que almenys es retorni a l’ajuntament. El dia de la signatura de la cessió de l’Artèxtil faria firmar a la UAB el retorn a la ciutat de la CRP.

El cas té algunes similituds amb la caserna de la Guàrdia Civil, la paga l’ajuntament, la cedeix al Ministeri de l’Interior perquè hi posin guàrdies civils per tal que detinguin i torturin obrers i lliurepensadors sabadellencs i quan la Guàrdia Civil se’n va, s’ho volen quedar. I així estem. Que Fernando Grande-Marlaska o Margarita Robles no vulguin tornar la caserna, s’entén, si fos a Móstoles fa anys ho haurien arreglat. Pel que es veu, els socialistes de Madrid no diferencien gaire entre catalans, els és igual que l’alcaldessa sigui del mateix partit. Però el rector de la UAB, Javier Lafuente, segur que és sensible a una demanda raonable d’un local que no usen per a res. Em semblaria al·lucinant que la UAB no fos sensible a aquesta demanda de calaix. Podrien demanar un informe al Centre d’Estudis sobre les èpoques franquista i democràtica de la mateixa UAB. Segur que els recomanaran retornar-lo.

Per a la CRP, coneguda com la Catedral Republicana del Vallès, van passar insignes figures de l’esquerra catalana com els que van ser diputats per Sabadell Francesc Pi i Margall president de la I República, el seu fill Francesc Pi i Arsuaga, Joan Salas Anton, Lluís Companys o Francesc Layret, i la totalitat dels dirigents de l’esquerra sabadellenca fins al 1939. Per posar només dos noms direm Balbina Pi i Fidela Renom. És de justícia, és ara el moment.

Comentaris
To Top