Publicitat
Ciutat

Comença el Curs d’història del Vallès sobre la grip espanyola del 1918

El director del Museu d’Història de la Medicina de Catalunya, Alfons Zarzoso, va iniciar aquest dimecres el Cicle d’història del Vallès organitzat per la Fundació Bosch i Cardellach centrat en la pandèmia de la grip espanyola del 1918. Zarzoso va oferir la conferència De la grip de 1918: fragilitat, desmemòria, ciència, i política, que va servir d’introducció als assistents del curs sobre aquesta qüestió.

Zarzoso, durant la conferència a la Bosch i Cardellach / CEDIDA

Se celebraran vuit sessions cada dimecres fins a mitjans de novembre que comptaran amb experts de reconegut prestigi per entendre què va ser la coneguda com a grip espanyola, quina magnitud i quines conseqüències va tenir, tant en l’àmbit sabadellenc i vallesà com a Catalunya i arreu del món.

La doctora en Ciències Polítiques i Sociologia per la Universitat Complutense de Madrid Beatriz Echeverri explica que la grip del 1918 “va ser un virus molt virulent, es va reconstruir i se sap que s’expandia 30.000 vegades més ràpid que qualsevol altre. Això, sumat a la guerra, que va ser un gran vehicle de transmissió i el fet que era molt letal va provocar una mortalitat molt alta”.

La pròxima sessió se celebrarà dimecres vinent, 20 d’octubre. Rafael Luque, de la Bosch i Cardellach, explicarà com va ser La Grippe de 1918 a Sabadell, i el dia 27 Mariona Vigués, del Centre d’Estudis Històrics de Terrassa, explicarà com va afectar aquesta pandèmia la cocapital vallesana.

Les sessions de novembre seran, el dia 3, una visita guiada a les 17 h al Parc de Desinfecció de Terrassa, un edifici modernista obra de Josep Maria Coll i Bacardí. I a les 19 h, Franz Hengesbach donarà detalls dels metges sabadellencs que van lluitar contra la grip. El dia 10 es farà una explicació de la pandèmia a Santa Perpètua i Sentmenat. La cloenda d’Echeverri serà el dia 17 de novembre. Tots els actes menys la visita guiada seran de 19 h a 21 h a la seu de la Fundació (C/ d’en Font, 1).

Publicitat
Comentaris
To Top