Publicitat
Ciutat

Sabadell ja compta amb 'aules del futur'

L’espai educatiu pot quedar completament obert, i espaiós, o es pot dividir en aules més petites / LLUÍS FRANCO

Els alumnes sabadellencs ja estudien en aules del futur. S’anomenen TELS –acrònim en anglès de Pensar, Preguntar-se, Aprendre i Compartir– i es poden trobar a la secundària del Col·legi Jesús Salvador. Tenen una superfície de 200 metres quadrats, el mobiliari és plegable i adaptable, són diàfanes i, fins i tot, compten amb una reproducció d’una àgora. A més, estan completament digitalitzades.

El director de l’escola, Josep Paniello, apunta que l’aula innovadora permet que els alumnes i el docent proposin un ambient en el qual aprendre a través de “la distribució, la disposició i l’estètica de l’espai”. El cap d’estudis, Rupert Navarro, afegeix que estan preparades per adaptar-se a “tot el que el professor es pugui imaginar pedagògicament, a qualsevol metodologia que hi vulgui desenvolupar”.

'Aula del futur', del Col·legi Jesús Salvador / LLUÍS FRANCO

Les cadires i taules de les aules TELS s’adapten a la metodologia. Al fons, l’àgora /Lluís franco

L’espai educatiu pot quedar completament obert, i espaiós, o es pot dividir en aules més petites gràcies a portes translúcides. Com un puzle, les taules es poden encaixar perquè els alumnes formin un cercle, treballin en parelles o quedin encarats al docent, de forma més tradicional. Dues fileres esglaonades formen una àgora. L’espai permet dur a terme projectes escolars com un taller de ràdio o un de creació d’ONG. “Va més enllà de la polivalència, els alumnes se senten agraïts i motivats de ser-hi”, explica el cap d’estudis.

L’escola també ha creat les aules Atelier o Dinamiks, on es pot trobar un rocòdrom. Navarro detalla que “són espais on es pot aprendre a través de totes les manifestacions corporals o artístiques possibles”.

La filosofia que hi ha darrere del mètode pedagògic està inspirada en una reflexió del director teatral Peter Brook: “Perquè pugui succeir qualsevol cosa de qualitat, és necessari crear al principi un espai buit”, va escriure. “No és possible cap experiència fresca i nova si no existeix prèviament un espai nu, verge per rebre-la”.

Les aules TELS es troben a l’edifici Teresa Guasch que l’escola va inaugurar aquest setembre. Després de dos anys i mig d’obres, que van començar amb l’enderrocament de l’anterior edifici, aquest curs s’hi han traslladat els alumnes de secundària.

Enderroquen l'antiga residència de noies del carrer Migdia

Publicitat

Subscriu-te gratuïtament al butlletí ‘Bon dia, Sabadell’

Comentaris
To Top