ARA A PORTADA
-
-
Publicades les notes de tall 2025 per a la universitat: quines són les més altes? Sergi Gonzàlez Reginaldo
-
Núria Aymerich, nova responsable del Comissionat Especial per a la Competitivitat Industrial i de la Pime Redacció
-
Reunions i "interès", però "sense diners" per posar llum al refugi del Pau Vila Sergi Gonzàlez Reginaldo
-
El bloc ocupat Guillem Agulló, a l'espera de judici: "No sabem on anirem després" Aleix Pujadas Carreras
L'urbanista Manel Larrosa proposa crear un índex que permeti planificar el desenvolupament de les ciutats

- Mor un home atropellat per un camió a Sant Quirze

- Aleix Pujadas Carreras
- Periodista
Publicat el 22 d’octubre de 2021 a les 00:12
Actualitzat el 22 d’octubre de 2021 a les 12:09
Si per alguna cosa es caracteritza l'arquitecte urbanista sabadellenc Manel Larrosa és per intentar portar sempre a la pràctica els coneixements teòrics sobre el seu àmbit. Així ho ha fet novament, en aquest cas en motiu de la ponència Algunes lleis del territori organitzada per la Fundació Bosch i Cardellach a la seva seu de l'antiga Escola Industrial.
Larrosa ha posat sobre la taula la necessitat d'establir un índex compartit a nivell de país que permeti planificar el desenvolupament de les ciutats en funció de la seva població, dels espais urbans i els naturals. "Necessitem nous sistemes reguladors per intervenir en el territori de forma més rigorosa", apunta el sabadellenc, que afegeix que "l'objectiu és mesurar i donar instruments que permetin fer una planificació millor" a escala municipal, comarcal, regional i així successivament.
Una manera d'establir aquest índex podria ser la divisió entre espais urbans (U) i naturals (N), incloent també la dimensió de la població (P) i la integritat dels espais naturals (frontera, F), perquè té més valor tenir l'espai urbanitzat concentrat que repartit i igualment passa amb les zones més verdes.
Manel Larrosa concreta l'índex en la fórmula I = (U*F)/(N*P), i el manté que seria directament proporcional a la superfície urbana. "Si tens la mateixa ocupació territorial urbana però tens més població, tens menys petjada, perquè has contingut més població sense afectar els espais naturals", explica l'expert en urbanisme.
Per exemple, en aquest índex el Barcelonès tindria un índex de 0,99, el conjunt de Catalunya de 0,50 i el Vallès Occidental a 1,22, de manera que la petjada vallesana és molt superior a la barcelonina perquè a l'entorn de la capital s'hi concentren 2 milions d'habitants. És el contrari del que passa, al seu parer, al Vallès Oriental (1,87), perquè "té moltes urbanitzacions, és més dispersa, tenia més camp per créixer i en va abusar més".
Caldes de Montbui, Cardedeu i Matadepera estarien a la cua de la taula. El darrer el considera un cas "espectacular" amb índex 3,47. "Potser la gent de Matadepera diu 'jo visc a sota un arbre, enmig de la muntanya, aquí petjada poca', i no, perquè la intensitat urbana de perímetre i mossegada que s'ha fet sobre el territori és espectacular", subratlla Larrosa.
Notícies recomenades
-
Sabadell Atropellen una dona a la carretera de Barcelona
-
Sabadell Una vida de rebel·lia i de militància pel socialisme: Celestino Sánchez Ramos
-
Sabadell La desescalada digital a l'educació, vista amb bons ulls: “El sistema ha volgut imitar la societat sense estar preparat”
-
Sabadell “Em sento escoltada... i ara tinc ganes de viure!”
-
Sabadell La primera residència pública de Sabadell serà llar per a cent persones
-
Sabadell Milloren el Portal Sud per evitar que s'hi acumuli aigua en dies de fortes pluges