Publicitat
Ciutat

Augmenten les consultes de joves per tractar addiccions d'alcohol i drogues

Augmenten les consultes de joves per tractar dependències a l'alcohol i drogues

Joves passejant pel carrer de la Rosa, en una imatge d’arxiu / Lluís Franco

Hi ha una tendència a l’alça de joves que acudeixen a primeres consultes per tractar addiccions relacionades amb l’alcohol i les drogues, segons ha percebut l’associació sabadellenca Ethos, que des de l’any 2006 tracta dependències, mitjançant programes de rehabilitació integral i de reinserció social. El repunt coincideix amb la pandèmia.

“La tendència a l’alça coincideix amb la sortida del confinament estricte. Tot indica que és una resposta davant de la situació”, afegeixen fonts de l’associació en aquest diari.

No només alcohol i drogues. Entre el jovent també han crescut les addiccions a les pantalles: “Ja es nota l’efecte”. Es tracta d’una dependència que, algunes vegades, passa més desapercebuda, però no per això és innòcua. L’addicció genera ansietat, irritabilitat, inquietud o, entre d’altres, pensaments obsessius i aïllament social.

Tot i que reconeixen el repunt en addiccions, des de l’associació sabadellenca recalquen que cal esperar a recollir el conjunt de les dades anuals. D’aquesta manera, es podrà quantificar el consum d’alcoholisme i drogues entre el jovent, a partir dels casos que han pogut observar al llarg de l’any 2021.

En qualsevol cas, no és un fenomen nou que, des de fa cert temps, els joves hagin escurçat l’edat amb què comencen a beure recurrentment. Per a l’associació Ethos, “és un element de preocupació”.

Prevenció, la millor inversió

“La millor inversió és la prevenció”, apunten des d’Ethos. En aquest sentit, l’associació destaca la importància de formar totes les persones que treballen amb joves –els educadors, principalment– perquè siguin capaces de detectar comportaments que puguin derivar en addiccions. En el moment que un educador percep una tendència incipient en un jove, la seva intervenció és clau. Principalment, per tallar el procés d’addicció.

Com a prevenció, també són importants “les tasques de sensibilització davant de les conseqüències de les addiccions”.

Publicitat

Subscriu-te gratuïtament al butlletí ‘Bon dia, Sabadell’

Comentaris
To Top