Ciutat

Contenidors resistents al foc per plantar cara al vandalisme a Sabadell

Sabadell ha comprat més d’una vuitantena de contenidors metàl·lics que ja han començat a substituir els de plàstic. Són més resistents, especialment les tapes, però també més cars: el seu preu és un 62% més elevat respecte als de plàstic. I, a banda, s’ha de sumar el cost de la seva instal·lació. “L’objectiu és substituir-los progressivament. Però com que el preu és més elevat, es van renovant progressivament i segons les possibilitats”, destaquen fonts municipals. 

Si bé el preu de cada contenidor de plàstic oscil·la entre els 800 i els 1.000 euros, els metàl·lics tenen un cost de 1.300 euros més la instal·lació per unitat. Segons l’Ajuntament, els preus s’han encarit més els darrers mesos a conseqüència dels problemes de transport.

En aquest sentit, no s’han substituït tots els que s’han incendiat: depèn d’alguns factors com ara “on estan ubicats, l’ús que se’n fa i si s’ha cremat tota la parada o només un”, subratllen les mateixes fonts. 

Un contenidor cremat cada dia i mig 

Des de l’inici del 2021, s’ha cremat un contenidor cada dia i mig a la ciutat. En total, la suma ascendeix a 230 dipòsits –per actes vandàlics o accidents– a tot Sabadell. Una xifra similar a l’any pre-Covid, quan s’havien incendiat 226 contenidors fins al mateix mes. La Policia Municipal no ho té fàcil per evitar-ho: hi ha uns 5.200 contenidors repartits en 1.200 punts arreu de Sabadell.

/ CEDIDA

De fet, aquests actes generalment vandàlics mantenen els agents en alerta perquè no només generen desperfectes al mobiliari públic (i fan encarir la factura a l’Ajuntament de Sabadell), sinó que també poden afectar façanes i vehicles privats que es troben al voltant. La compra de nous contenidors de plàstic per reparar els actes vandàlics, des de l’inici d’any, ja ha costat a l’Ajuntament més de 180.000 euros.

La llei castiga aquests incendis intencionats. Si s’enxampa el piròman, la sanció podria anar des dels 500 o 600 euros de multa fins a un procés penal que pot culminar amb una sentència d’un a tres anys de presó en cas d’afectar vehicles, habitatges propers o posar en perill terceres persones. 

També la nova ordenança de civisme i convivència de Sabadell, que es durà a aprovació abans d’acabar l’any, castiga aquesta infracció. La nova norma restringirà la crema de contenidors –entesa com a conducta vandàlica en l’espai públic que pot generar perill per a la salut i la integritat física de les persones o dels béns materials– i també castigarà qui no faci res per evitar-ho. L’ordenança ho tipifica com a infracció greu, i la multa podria ascendir fins als 1.500 euros. 

Comentaris
To Top