Publicitat
Ciutat

Premien el projecte comunitari sobre salut mental que es fa al sud de Sabadell

Los vecinos de Espronceda y Campoamor se quejan del deterioro de los barrios y de la falta de seguridad en las calles
Imatge d'arxiu del carrer d'Espronceda, que uneix els barris de Campoamor i Espronceda

Sabadell ha estat guardonat per la quarta edició dels (Re)coneixements Veïnals, un premi que atorga la Confederació d’Associacions Veïnals de Catalunya (CONFAVC) entre propostes de diferents municipis catalans. En concret, el projecte reconegut ha estat la Taula Comunitària de Salut de Sabadell Sud, una proposta que van impulsar els veïns del districte 6 i que fomenta la salut anímica i el benestar entre els veïns del sud.

Es tracta d’un projecte per promocionar la salut mental i anímica del veïnat. La Taula està formada per una trentena d’entitats del districte sisè: associacions veïnals, farmàcies, casals, l’Ajuntament, l’Agència Salut Pública i el CAP Sud i el CAP Creu de Barberà. “Quan l’atenció primària detecta que una persona està en una situació anímica complicada, fa una prescripció social“, explica Montse Muniente, presidenta de l’Associació de veïns de Campoamor.

Doctors, infermeria i treballadores socials de l’ICS recepten als pacients activitats de lleure al barri. L’assistència a tallers culturals o de benestar, activitats esportives que organitzen les entitats del barri o cursos que s’organitzen als centres cívics, per exemple.

“Posa el focus en la salut mental”

El projecte va néixer fa ara vuit anys a iniciativa dels mateixos veïns. El jurat ho ha considerat una bona iniciativa “per posar al focus d’atenció en la salut mental en un context tan difícil de pandèmia”. També apunta que parteix d’un plantejament “d’intervenció comunitària integral” des de tots els actors implicats del barri, “fent xarxa amb les entitats”.

De fet, la CONFAVC atorga el premi a projectes comunitaris, promoguts per entitats veïnals, i que aporten benestar als barris. Enguany s’han presentat projectes de deu municipis diferents. A banda de Sabadell, s’han presentat iniciatives de barris de Badalona, Sant Boi de Llobregat, Tarragona, L’Hospitalet de Llobregat, Manresa, Lleida, Barcelona, Arenys de Mar i Santa Coloma de Gramenet.

Altres iniciatives de Sabadell que s’hi havien presentat eren la lluita per la reobertura del CAP del Poblenou, les taules de barri participatives de la FAVS, la commemoració dels 250 anys de la Creu Alta, o el projecte de la Biblioteca Pública de Gràcia.

La Biblioteca de Gràcia sedueix el públic

El projecte de la Biblioteca Municipal del barri de Gràcia ha rebut el 41,4% dels vots populars, una iniciativa impulsada per l’agrupació de veïns. Des de l’any 2013, l’entitat veïnal i l’associació de famílies de l’institut Pau Vila financen aquesta biblioteca, ubicada a una sala del mateix institut.

Els seus objectius són aconseguir la obertura d’aquest equipament municipal. La seva proposta és ubicar-la a l’antiga fàbrica de Sallarés i Deu. El projecte ha rebut el premi a millor projecte per votació popular.

Publicitat
Comentaris
To Top