Publicitat
Ciutat

La violència domèstica és el centre de la ‘performance’ del 25-N

Lectura de dones durant la 'Performance' al Centre Cívic de Can LLong / VICTÒRIA ROVIRA

29 dones voluntàries han sigut les protagonistes de Veu de Dona , l’acte principal del Dia Internacional Contra les Violències Masclistes, 25 de novembre. Elles han denunciat diferents situacions de violència masclista que pateixen diàriament moltes dones. La presentació s’ha realitzat aquest vespre al Centre Cívic de Can Llong-Castellarnau on hi han participat un centenar de persones, la majoria dones i ha estat organitzat per a la Federació d’Associacions Veïnals de Sabadell (FAV)  i Taula de Gènere, Feminismes i LGTBI.

L’acte s’ha iniciat amb una ‘performance‘, on les voluntàries han verbalitzat uns textos per mostrat una violència domèstica latent, però que paradoxalment, han servit com eina per empoderar a dones que han patit assetjament: “Em pegava i m’insultava, jo em quedava perquè l’estimava, però després em sentia malament i el meu entorn no m’entenia: em revictimitzava“; o bé, “et quedes silenciada en la cel·la diària que és casa teva”. Aquestes han estat alguna de les frases de la lectura.La ‘performance’ ha simbolitzat una alliberació, ja que elles han pogut expressar com s’havien sentit i alhora, era un gest de sororitat, unió, força i lluita feminista.

Durant la producció escènica també s’ha recordat que Catalunya és la comunitat autònoma amb més violència masclista de l’any 2021 i han mantingut el record per les dues dones assassinades a Sabadell.

Sònia Camacho, una de les col·laboradores del projecte, explica que hi ha molta feina darrera i que en totes les trobades “se li removien totes les emocions, però que alhora era un espai de caliu i de seguretat”.

“POSAR FI A LA VIOLÈNCIA, CAL REVERTIR LA SITUACIÓ”

En l’acte s’ha visualitzat el curtmetratge El desorden de las cosas, produït per César Esteban Alenda i José Esteban Alenda. El visionament tracta la violència masclista des d’un vessant poètic, ple de simbolismes i metàfores. L’objectiu de la reproducció és poder conscienciar i apoderar a totes les dones que pateixen qualsevol tipus de violència masclista, perquè li posin fi i canviïn les coses.

Tres generacions visualitzant el curmetratge “El desorden de las cosas” / VICTÒRIA ROVIRA

Finalment, l’acte ha conclòs amb la lectura del manifest, el mateix que s’ha llegit en l’acte institucional. En aquest s’ha focalitzat a la violència masclista en l’àmbit laboral, fent referència a la precarització, bretxa salarial i sostre de vidre: “Cal defensar els nostres drets (…) som lluita i poder”. Han reiterat que el 25 de novembre és “sempre” i que “la lluita és diària”.

Publicitat
Comentaris
To Top