Publicitat
Ciutat

Crim d’Helena Jubany: el jutge investiga un altre integrant de la UES per l’assassinat

Novetats sobre el crim d’Helena Jubany, vint anys després de l’assassinat i a les portes de la prescripció de delicte. El titular del jutjat d’instrucció número 2 de Sabadell ha citat a declarar com a investigat un dels sospitosos del crim. Es tracta de Xavi J., membre de la secció Natura de la Unió Excursionista de Sabadell (UES), a qui se li realitzarà també una prova cal·ligràfica per determinar si va ser l’autor dels anònims que va rebre la noia just abans del crim, comès el 2 de desembre del 2001.

El canvi de guió judicial es fonamenta en un correu electrònic, una nova prova que va presentar l’acusació particular –representada per la família d’Helena Jubany–. En la interlocutòria, el jutge entreveu un vincle entre un escrit que va rebre la bibliotecària amb el sospitós.

Primer pla d’Helena Jubany / Cedida

L’octubre del 2001, setmanes abans de la mort de l’Helena, la jove va obrir una carta que anava acompanyada d’un suc de taronja que tenia benzodiazepines, la mateixa droga que es va subministrar a la víctima abans de llançar-la del terrat. El missatge anònim feia referència a la Unió Excursionista i a més indicava dues circumstàncies personals que coincideixen amb les de Xavi J.: una “negativa” en una entrevista de feina i un examen d’anglès que es va allargar “fins tard”. “Es pot concloure, de forma provisional i indiciària, que l’investigat podria haver redactat o dictat el contingut del segon anònim”, assegura el jutge.

Un altre dels elements que crida l’atenció del magistrat és que el sospitós coneixia on vivia l’Helena i que va donar explicacions “contradictòries” sobre el seu parador la tarda de la desaparició de l’Helena.

Després de la garrotada judicial

Fa tot just vuit mesos, el jutjat de Sabadell va tornar a arxivar la causa per investigar l’assassinat, després que així ho acordés l’Audiència Provincial de Barcelona. La família d’Helena Jubany va provar sense èxit d’incorporar tres nous investigats per la seva suposada implicació en el crim, així com nous elements de prova. Van ser rebutjats fa una setmana.

És l’última oportunitat que tenim perquè el crim no quedi impune“, afirmava el germà de l’Helena, Joan Jubany, en una entrevista recent amb el Diari. La família es queixava de la falta de suport en els àmbits judicial i policial per resoldre el crim. “Ni s’accepten els nostres indicis, ni tampoc la policia judicial ha fet una investigació global i en profunditat amb mitjans i tècniques que el 2001 encara no existien”, assegurava. Els familiars de Montse Careta, exparella del principal sospitós que es va suïcidar a la presó, també mantenien la pressió per destapar la veritat sobre el crim.

El ciberassetjament, sota lupa

Fa tan sols uns mesos va sortir a la llum que l’Helena havia estat assetjada per un home a través d’Internet poc abans de ser assassinada. Aquesta nova línia d’investigació –aparentment desvinculada de la UES– tindrà un seguiment: el jutge ha sol·licitat un informe policial sobre el disc dur de l’ordinador de la víctima, on es guardaven les converses. Així i tot, de moment, el jutge no ha autoritzat incloure l’autor dels missatges com a investigat, tal com demanava la família Jubany.

El germà d’Helena Jubany: “És l’última oportunitat que tenim perquè el crim no quedi impune”

Publicitat
Comentaris
To Top